INTREBARE – Melania D., jud. Ilfov:
„As dori sa stiu in ce afectiuni este recomandat consumul de morcov, in cadrul regimului alimentar. Va multumesc!“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Pentru organismele, atat bolnave, cat si sanatoase, morcovul are proprietati antianemice, vitaminizante, mineralizante, tonifiante, energizante, de aparare contra infectiilor si stimulatoare in cresterea copiilor.

Cele mai importante actiuni terapeutice se constata in tulburarile de crestere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, oboseala, astenie, extenuare, convalescenta, nevrism, avitaminoze, scorbut. In aceste actiuni, morcovul, crud sau prelucrat, intareste imunitatea organismului si mareste rezistenta la boli infectioase.

In afectiunile oculare sunt bine cunoscute efectele favorabile ale morcovului, datorita continutului in vitamina A, intervenind in caz de insuficienta vizuala, scaderea acuitatii vizuale, cataracta. Legat de aceasta proprietate importanta, este recomandat consumul morcovului in fiecare zi de catre persoanele care au nevoie de o vedere perfecta (aviatori, marinari, antomobilisti, mecanici de locomotiva), precum si de catre cei care sufera de miopie (indeosebi la copii), fiind un factor excelent in ameliorarea performantelor vizuale.

La nivelul aparatului digestiv, morcovul este un neintrecut “prieten” al ficatului si al intestinelor, printr-o multitudine de actiuni:
– amelioreaza tulburarile gastro-hepatice, ulcerele gastro-duodenale, gastritele hiperacide, hepatita cronica si virala, ciroza, ascita, bila lenesa, insuficienta hepatobiliara si litiaza biliara
– intervine in hemoragiile gastro-intestinale, infectii intestinale, enterocolite cronice si acute, refacerea echilibrului acido-bazic, reglarea tranzitului intestinal, curatirea mucoasei intestinale (datorita continutului de pectine)
– actioneaza in colite, enterite, constipatii, diaree la sugari si copii, colibaciloza, eliminarea toxinelor si otravurilor din corp, hemoroizi si parazitoze intestinale (tenie, oxiuri)

In afectiunile respiratorii intervine in linistirea crizelor de tuse convulsiva, astm bronsic, bronsite cronice, raceala, voce voalata, pneumonie si in cresterea rezistentei fata de bacilul tuberculozei (Koch). In compozitia sangelui are un rol esential in regenerarea globulelor rosii, marirea procentului de hemoglobina, in curatirea sangelui prin diminuarea colesterolului “rau” (LDL) fixat pe vasele sangvine (doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20%). de asemenea, intervine in diminuarea glicemiei din sange la bolnavii de diabet zaharat (se recomanda asocierea morcovului cu telina). Este important si efectul de prevenire si combatere a aterosclerozei coronariene.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 1 aprilie 2010.