Este o afectiune foarte grava, infectioasa si contagioasa, care se manifesta printr-o dereglare in functionarea colonului, cu scaune dese si dureroase care contin mucozitati, sange si puroi, uneori chiar lipsite de materii fecale.

Boala este cauzata de prezenta unor germeni patogeni dizenterici (din genul Shigella) care patrund in organism odata cu alimentele (legume, fructe, apa) contaminate de muste purtatoare de bacili sau prin intermediul mainilor murdare. Incubatia dureaza 3-5 zile, cu manifestare brusca, febra mare si dureri abdominale violente.

Fiind o boala contagioasa, se poate declansa masiv in epidemii foarte periculoase. Cele mai mari ravagii au fost constatate in timpul celor doua razboaie mondiale si in urmatorii 3-5 ani dupa razboi, perioade cu saracie si lipsa de igiena optima.

Tratamentele fitoterapeutice

Se fac cu majoritatea speciilor vegetale care sunt eficiente si in combaterea diareei:

v      decocturi din:    

– radacini de angelica, cerentel, obligeana, rachitan, valeriana;    

– fructe de afin, coriandru, corn, fag si porumbar;    

– scoarta de stejar si salcie;

v      infuzii cu afin, cimbrisor, coada racului, iarba sarpelui, maces (flori), menta, mur, nuc, rachitan, sunatoare, traista ciobanului, troscot, turita mare, zmeur, trandafir (petale);

v      tinctura de afin si corn;

v      vin din herba de saschiu si scoarta de salcie;

v      ulei de sunatoare.

Regimul alimentar

In prima zi cu dizenterie, pe langa medicamentele si ceaiurile antiinfectioase si antispastice, tratamentul curativ consta din hidratarea continua a organismului cu zeama de orez, fara a consuma alte alimente.

Dupa incetarea scaunelor cu sange se recomanda supe de zarzavat si legume fierte pentru a completa pierderile de saruri minerale (sodiu, potasiu). Treptat, se introduce o alimentatie cu proteine, la inceput cu oua si carne fiarta si, ulterior, cu o hrana completa. Primavara se beau sucuri de urzica vie, ceapa si usturoi (2-3 catei pe zi), salata verde si stevie.

Ca fructe sunt indicate mere si gutui rase (500-1500 g pe zi, repartizate in 5 mese), lamai (3 pe zi), coarne si coacaze negre.

Regimul de viata

Datorita caracterului infectios si contaminant al bolii, pacientul va fi izolat, in mod obligatoriu, fie la domiciliu, fie intr-un spital de boli infecto-contagioase.