Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICÃ
Este unanim recunoscut faptul ca, in declansarea cancerului de colon si rect, alimentatia are rolul cel mai important. Unele alimente au proprietatea de a proteja organismul impotriva cancerului, in timp ce alte alimente maresc riscurile de imbolnavire.
Cancerul de colon poate sa apara pe o leziune preexistenta, pe un focar de iritatie cronica sau pe orice tumora benigna. de aici rezulta necesitatea tratarii bolilor cronice, a infectiilor si a intoxicatiilor.
In prezent, sunt cunoscute alimentele care nu trebuie consumate, intrucat pot declansa carcinogeneza sau pot grabi evolutia bolii. Carnea rosie (porc, vita, bivol, oaie, berbec) este cea mai buna hrana a celulelor canceroase, la care se adauga grasimile animale, slanina, untura, untul, mezelurile, afumaturile, conservele in sare si prajelile de orice fel. Se pare ca, in judetele din Moldova, frecventa cancerului de intestine si stomac este mai redusa comparativ cu alte zone din tara, probabil datorita unui consum mai redus de carne, slanina si dulciuri, in favoarea produselor vegetale (fasole uscata, cartofi, legume si diferite cruditati).
Se stie ca grasimile animale si carnea de porc contin foarte multe toxine care intoxica sangele si dezvolta o flora bacteriana anaeroba ce favorizeaza producerea de substante cancerigene in lumenul intestinal, iritatii si inflamatii ale colonului. Un studiu american arata ca marii consumatori de carne rosie prezinta un risc cu 30-40% mai mare de a se imbolnavi de cancer colono-rectal.
Consumatorii de produse carnare, prelucrate cu aditivi chimici, simt o oboseala permanenta, lipsa de energie si sunt predispusi la tot felul de boli. Daca s-a declansat cancerul de colon, devin strict interzise urmatoarele alimente: alcool, cafea, cacao, ciocolata, ceai negru, cola, zahar alb si produse fine de cofetarie, praf de copt, bicarbonat, paine alba, branzeturi fermentate, ciuperci, condimente iuti si tutun. Aceste produse vor fi excluse din dieta, chiar daca, aparent, persoanele respective se considera vindecate.
Berea favorizeaza, de asemenea, aparitia cancerului de colon, iar alcoolurile tari favorizeaza cancerul de ficat. Consumul exagerat de sare prezinta un risc al imbolnavirii de cancer, de 7 ori mai mare comparativ cu un consum moderat (maximum 6 grame pe zi).
Un semnal de alarma ar trebui sa fie si abuzul de cartofi prajiti, mai ales daca sunt preparati in acelasi ulei de mai multe ori, precum si unele produse mucegaite (boabe de porumb, alune, soia), care contin micotoxine cu efecte puternic cancerigene.
Recomandari pentru o alimentatie corecta
Zilnic se recomanda a se consuma:
– legume proaspete cum ar fi: salata verde, spanac, patrunjel, pastarnac, morcov, telina, sfecla rosie, varza alba si rosie, broccoli, conopida, tomate, cartofi copti, ridichi, fasole verde si fasole cu bobul mare, mazare verde, bame, linte, napi, gulii, usturoi, ceapa, creson si hrean;
– fructe proaspete (piersice, cirese, mere rosii, pere, struguri rosii, pepene verde, coacaze, capsuni, mure, dude, zmeura, afine, nuci, portocale, lamai, grepfruturi rosii, curmale, migdale, stafide, rodii);
– alimente cu fibre celulozice, care nu sunt digerate in stomac si au efecte protectoare asupra mucoaselor intestinale prin evitarea constipatiei, grabirea eliminarii materiilor fecale din colon si reducerea timpului de contact al unor factori cancerigeni cu mucoasa intestinala;
La aceste alimente cu efecte favorabile se pot adauga: paine integrala, germeni de grau, tarate, orez, soia, carne slaba de peste si pui, lapte acru degresat, branzeturi nefermentate de vaca sau capra, oua proaspete (2-3 pe saptamana), miere de albine si drojdie (30-50 g pe zi).
In locul grasimilor animale se vor folosi uleiurile vegetale de masline, floarea soarelui, porumb, soia si dovleac, obtinute prin presare la rece si in cantitati reduse.
Sa nu se neglijeze usturoiul, care da rezultate foarte bune in cancerele de stomac si colon, daca se consuma zilnic cate 2-3 catei cruzi sau ca mujdei, pe o perioada limitata, in functie de toleranta fiecarei persoane.
Propunere de dieta
O propunere de regim alimentar adecvat implica zilnic 4-5 mese care constau din:
– la sculare se bea o cana cu bulion de cartofi fierti cu legume si adaus de tarate si seminte de in;
– la micul dejun se consuma lapte acru cu tarate, seminte de in sau faina de urzici si macese, urmate de fructe proaspete;
– la dejun se consuma cartofi copti, lapte acru, o felie de paine integrala, legume crude, usturoi si ceapa, suc de legume crude, varza acra nesarata si zeama de varza acra diluata;
– la ora 17 se bea un ceai cu paine integrala;
– la cina se repeta alimentatia de la pranz.
In primele zile de regim se consuma putina hrana si apoi se trece la cantitati normale cu supe de pasare, supe de morcov sau de orez, branza de vaci, spanac fiert, grau incoltit (100 g/zi), salata de sfecla rosie, morcov sau castraveti, sucuri de legume proaspete in amestec (morcov, sfecla rosie, telina, pastarnac, patrunjel radacini), luate dimineata pe stomacul gol, avand rol de oprire a multiplicarii celulelor canceroase.
Tratamentul fitoterapeutic
Cu efecte imunostimulatoare in ridicarea capacitatii de rezistenta generala a organismului sunt cunoscute multe plante medicinale preparate in diferite forme. In primul rand sunt apreciate trei specii de Echinacea (E. purpurea, E. angustifolia si E. pallida), originare din America de Nord, care contin o cantitate mare de polizaharide cu o afinitate deosebita pentru membranele celulelor imunocomponente si cu efecte de intensificare a fagocitozei. Se urmeaza o cura de 6 saptamani, sub forma de tinctura 20%, luand cate 30 de picaturi diluate in putina apa, de 3 ori pe zi, inainte de mese.
Pe langa Echinacea se pot adauga si alte plante cu proprietati imunostimulatoare ca Phytolacca americana (carmaz), Chamomilla recutita (musetel) si Acanthopanax senticosus (ginseng).
In consum intern, sub forma de ceaiuri sau tincturi, se mai folosesc:
– galbenele – infuzie, luand cate o cana de 3 ori pe zi sau tinctura -cate 30 picaturi de 3 ori pe zi;
– busuiocul de camp – infuzie, luand cate o cana de 2-3 ori pe zi, avand efecte anticanceroase la nivelul intestinelor si stomacului;
– catina alba, preparata sub forma de ulei care se consuma cate o lingura de 3 ori pe zi, inainte de fiecare masa cu putina miere; efectul de prevenire a cancerului se datoreaza unui continut ridicat in vitamina C (200 mg%) care este un puternic antioxidant natural si inhibitor in formarea peroxizilor la nivelul acizilor grasi;
– obligeana se consuma sub forma de infuzie sau macerat din radacini – cate 30 picaturi de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de mese, avand efecte anticancerigene la nivelul colonului si al organelor adiacente (ficat, pancreas, splina);
– lichenul de piatra se ia sub forma de pulbere fina (cate 4-6 lingurite pe zi, pe stomacul gol) sau sub forma de tinctura sau de infuzie, avand puternice efecte antitumorale la nivelul tubul digestiv, datorita continutului ridicat in acid ursolic;
– menta broastei – se consuma cate 2-3 cani pe zi la cancerele de stomac si intestine;
– cimbrul de cultura – se ia ca infuzie (2-3 cani pe zi) pentru efecte deosebite contra tumorilor din stomac si colon;
– trifoiul rosu se ia sub forma de pulbere fina (3 grame in putin vin alb) sau ca infuzie (3-4 ceaiuri pe zi) cu proprietati anticancerigene la nivel colono-rectal si al altor organe;
– rapita se ia sub forma de suc proaspat obtinut prin presarea tulpinilor si a frunzelor (2 linguri suc in 250 ml apa) care se fierbe 5 minute si se beau 2-3 cani pe zi, avand efecte anticanceroase;
– ceaiul verde are efecte protectoare fata de diferite tipuri de cancer, inclusiv la nivelul colonului.
Prin utilizarea acestor retete elaborate de medicina naturista, cu respectarea unui regim alimentar strict, se va ajunge la o dezintoxicare certa a aparatului digestiv si a sangelui, la oprirea procesului de proliferare a celulelor canceroase si la resorbirea treptata a tumorilor maligne existente in corp.
Ce ne recomanda apiterapia?
Produsele apicole au valoare de fortificare fizica, vitaminizare si calmare in cazul durerilor.
– mierea de albine se poate folosi in toate tipurile de cancer, inlocuind zaharul alb din alimentatie, care este total lipsit de enzime si s-a dovedit cu proprietati cancerigene. Mierea are proprietati cicatrizante, vitaminizante, antispastice, antiseptice, calmante, expectorante si sedative (tei);
– tinctura de propolis 30% se iau de 3 ori pe zi cate 2 picaturi la fiecare 5 kg corp (ex. la greutatea de 75 kg se vor lua cate 30 picaturi), cu 15 minute inainte de mesele principale, intr-o cura de minim 15 zile sau se aplica local pe zona afectata de cancer;
– polenul se ia, intr-o cura de 30 de zile, cate 2 lingurite pe zi, cu 15-20 minute inainte de mesele de dimineata si amiaza;
– pastura, adunata din faguri, se ia cate 3 lingurite pe zi, inainte de mesele principale, avand efecte de stimulare a rezistentei organismului bolnav de cancer, ciroza si ascita;
– laptisorul de matca are efecte stimulatoare asupra sistemului imunitar, revitalizeaza si intareste organismul debilitat.
Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 06.07.2009.