Cancerul de col uterin este o tumora maligna cu o frecventa destul de ridicata in randul femeilor, indiferent de varsta, ceva mai mult intre 40-45 de ani. Se apreciaza ca 30% din cancerele care afecteaza sexul feminin sunt localizate la nivelul organelor genitale.

Statisticile recente arata ca, pe plan mondial, cancerul uterin se extinde, anual, cu circa 500.000 de femei dintre care 250.000 isi pierd viata.

Primele simptome care constituie semnale de alarma sunt durerile de mijloc, oboseala, slabirea rapida si sangerarile la organele genitale in afara ciclului menstrual, mai ales dupa contacte sexuale sau dupa menopauza. Pierderile de sange au culoare roz sau cafenie si se transforma, treptat, in scurgeri purulente datorita unor infectii.

In fazele incipiente, starile precanceroase se descopera usor prin unele leziuni cronice ale mucoasei colului uterin folosind examenul citologic Babes-Papanicolau. Tratamentul este mult usurat daca depistarea bolii se face din timp si daca se evita factorii de risc, inclusiv fumatul, alimentatia deficitara, carentele vitaminice (A, C, E) si scaderea imunitatii organismului. In acest caz probabilitatea de vindecare poate ajunge la 90%. Din nefericire, insa, multe femei se prezinta la tratament in faze avansate ale bolii, respectiv stadiile III si IV de evolutie.

Riscul imbolnavirii este mai mare la femeile care isi incep viata sexuala inainte de 16 ani si au mai multi parteneri sexuali precum si la cele care au nascut la varste fragede, care au facut prea multe avorturi provocate sau la cele care prezinta diverse infectii genitale cronicizate prin netratare la timp, cu scurgeri purulente vaginale sau boli venerice (gonoree, blenoragie, sifilis).

Nu pot fi neglijate inflamatiile vaginale cronice si traumatismele locale, mai ales cele din adolescenta care au provocat inflamatii si leziuni, moderate sau agravate, ce se pot transforma in cancer. De asemenea, riscul creste la femeile care au folosit anticonceptionale orale mai mult de 5 ani.

Cancerul uterin poate fi considerat o boala mostenita din familie, de la persoane ascendente care au avut o asemenea maladie. In acest caz este acceptata o predispozitie individuala de natura genetica la care declansarea bolii este dependenta de sistemul imunitar, de conditiile socio-economice, de poluarea externa si de deprinderile alimentare gresite. Unii cercetatori au descoperit anumite gene care explica 5-10% din cazurile de cancer ovarian si mamar.

Multe persoane asociaza cancerul de col uterin cu fibromul uterin, luand in considerare ca fibromul este o tumora benigna care apare, mai frecvent, la femeile cu multe avorturi, nasteri si infectii genitale netratate dar si dupa tulburari hormonale, pe un fond de predispozitie ereditara. Dupa cresterea tumorii la dimensiuni de peste 50 mm, apar sangerari abundente, insotite de dureri puternice cauzate prin compresie. Fibromul poate fi un factor de sterilitate si de avort spontan sau constituie un obstacol care face dificila nasterea normala.

Tinand seama de complicatiile posibile nu se intervine chirurgical in perioada sarcinii.