Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ

In decursul a mii de ani, uleiul extra-virgin de masline a dovedit calitati deosebite, atat pentru alimentatie, cat si pentru tratarea diferitelor afectiuni. Din acest punct de vedere, este concludent faptul ca locuitorii din tarile mediteraneene, care consuma mult ulei de masline, sufera mai putin de boli cardiovasculare, ca urmare a inlocuirii aproape totale a surselor de grasimi animale.

Obtinerea uleiului din masline coapte se facea, inca din Antichitate, prin strivirea manuala a fructelor in bazine sferice din piatra de granit. In prezent, extragerea se face mecanizat, in vase din otel inoxidabil, iar separarea uleiului de pasta se face prin centrifugare. Intrega operatie se executa la temperaturi scazute, sub 30 grade C, fara chimicale, asigurandu-se mentinerea gustului, a culorii si a valorii nutritive. Din cinci kilograme de fructe incomplet mature se obtine un litru de ulei extra-virgin. Are culoarea galbena, cu nuanta verzuie, gust usor iute si miros placut. Se pastreaza la rece (8-14 grade C) si se transporta in bidoane de cinci sau 20 de litri (nu in vase de plastic sau metale oxidabile).

Dupa modul de procesare, exista trei tipuri de ulei:
extra-virgin, obtinut din prima presare la rece, cu aciditate sub 0,8% si gust superior
virgin, obtinut dupa a doua presare, cu aciditate sub 2%
rafinat, rezultat dupa un tratament chimic pentru neutralizarea acizilor si a defectelor de gust

Pentru consum, cel mai indicat este uleiul extra-virgin, nerafinat si fara adausuri de substante chimice. Are cele mai bune efecte terapeutice, iar in alimentatie este foarte hranitor, ideal pentru prajit, deoarece are un punct de ardere (de fum) la 210 grade C, mult mai ridicat decat temperatura obisnuita de prajire in untura sau in alt ulei vegetal (180 grade C). Din acest considerent, uleiul extra-virgin de masline nu poate deveni toxic prin descompunere termica, ceea ce a determinat pe vechii greci sa-l considere cheia longevitatii si a pastrarii integritatii mentale.

Specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati si monosaturati, care reprezinta circa 75% din compozitia uleiului, sunt similari cu cei prezenti in laptele matern, ceea ce explica de ce uleiul de masline este atat de bine tolerat de organism.

Calitatea uleiului depinde de zona geografica, clima, sol, varietate, varsta pomilor si de tehnologia de cultivare si de procesare. La trei ani dupa extragere, uleiul virgin isi pierde calitatile gustative si terapeutice.

Uleiul de masline contine vitamine si substante antioxidante

Statisticile arata ca in prezent se fabrica 1.600.000 tone de ulei, consumat mai mult in tarile din jurul Marii Mediterane: Italia (28% din intreaga cantitate produsa), Spania (23%) si Grecia (11%).

Datorita valorii nutritive, uleiul este larg folosit in alimentatie, mai mult in salate, la prepararea pastelor fainoase, la prajeli si la toate mancarurile din legume si carne.

In uz intern, actiunile vindecatoare ale uleiului sunt datorate continutului ridicat in acizi grasi mononesaturati, in vitamine si in substante antioxidante, care intaresc sistemul imunitar al organismului, reduc riscul bolilor cardiace si canceroase, maresc rezistenta vaselor sanguine, inclusiv a peretilor arteriali, si previn imbatranirea celulelor.

Principalele proprietati terapeutice ale uleiului de masline sunt: laxative (fara sa produca colici), colagoge, coleretice, emoliente, descongestionante hepatic, antiinfectioase, cicatrizante, antirahitice, antianemice, antihelmintice, antiglicemiante si anticolesterolice.

Uleiul are efecte pozitive in:
– reglarea metabolismului complex al lipidelor, cu prevenirea cresterii colesterolului daunator (LDL) si reducerea depozitelor depuse pe vasele sanguine (se consuma cate doua linguri ulei pe zi, pe stomacul gol, timp de opt saptamani)
– imbunatatirea functionarii ficatului, a bilei si a intestinelor, evitand steatoza hepatica, litiaza si dischinezia biliara, gastritele si ulcerele gastroduodenale, avand rol de pansament gastric (se iau 250 ml ulei masline si 250 ml zeama de lamaie, fractionate, alternativ, cate o lingura din fiecare, pana la terminarea cantitatii, asigurand eliminarea pietrelor biliare si degajarea cailor biliare)
– tratarea constipatiei spastice prin efecte laxative (se iau doua-trei linguri cu ulei seara la culcare)
– eliminarea viermilor intestinali prin actiuni antihelmintice (se inghit 20-40 ml ulei pe stomacul gol)
– cresterea nivelului compusilor antioxidanti din sange, prevenind cancerul de colon
– protejarea aparatului cardiovascular, evitand bolile de inima, hipertensiunea arteriala si ateroscleroza coronariana (se iau cate doua linguri ulei seara la culcare)
– prevenirea diabetului zaharat
– prevenirea si combaterea unor afectiuni ginecologice, a durerilor de urechi, guta si intervine in franarea dezvoltarii bacilului Koch, implicat in declansarea tuberculozei

Preparate cu ulei pentru uz extern

Din experiente indelungate a rezultat ca uleiul de masline este un antidot ideal impotriva intoxicatiilor cu ciuperci otravitoare si cu alte substante toxice, ca urmare a formarii unei pelicule protectoare pe tubul digestiv care evita absorbtia substantei otravitoare de catre mucoasa stomacala.

Cercetari recente au dovedit efectul uleiului in activarea vitaminelor liposolubile (A, D, E, K), marind efectele asupra sanatatii organismului, asupra intineririi si cresterii viabilitatii.

Extern, uleiul de masline intra in prepararea unor solutii uleioase, unguente si a altor preparate medicamentoase cu care se trateaza:
– durerile reumatice, nevrite si entorse, folosind unguente preparate din 200 ml ulei si o capatana de usturoi data prin razatoare, care se macereaza timp de doua-trei zile pentru a face frectii locale
– parodontoze si gingivite tratate prin clatirea gurii cu ceai de cimbru, in care se pun 10-15 picaturi de tinctura de propolis si apoi se maseaza gingiile cu ulei de masline (de doua-trei ori pe zi)
– furuncule, abcese, eczeme, crapaturi de palme, calcaie, unghii si buze, pecingine, supuratii ale ranilor (se face masaj cu ulei amestecat cu suc de lamaie sau glicerina in parti egale sau se pune o cataplasma pe zona afectata cu o maslina zdrobita)
– arsuri pe piele tratate cu ulei de masline amestecat cu albus de ou care se bat intr-un vas curat, cu care se unge locul afectat pentru calmarea durerilor si grabirea vindecarii
– anemia si rahitismul la copii se trateaza prin frectii pe tot corpul cu ulei, mai ales dupa baie
– la afectiunile urechilor (otite, hipoacuzie, acufene) se picura in conductul auditiv patru-cinci picaturi de ulei caldut, iar dupa cinci-zece minute se sta culcat pe urechea respectiva pentru a permite scurgerea uleiului in afara
– in cuzul muscaturilor de animale, al intepaturilor de insecte si al iritatiilor de piele se fac masaje locale cu un amestec din ulei de masline, ulei de rozmarin si putin alcool
– la caderea parului si matreata se fac frectii pe pielea capului cu ulei, in fiecare seara, timp de 10 zile, dupa care se acopera capul in timpul noptii
– in ulcere cutanate si ulcere varicoase se pun cataplasme cu ulei de masline (un litru), vin alb (0,5 litri) si flori proaspete de sunatoare (500 g), care se fierb pe baia de apa pana se evapora vinul

Recomandari pentru tratamentele tenului

In cosmetica se foloseste uleiul de masline pentru proprietatea de catifelare a pielii, intrand in compozitia cremelor de plaja si a unor masti cosmetice:
– masca din ulei amestecat cu tarate de grau sau malai si amidon, aplicata pe tenurile uscate si iritate
– masca preparata dintr-o lingurita ulei, un galbenus de ou si suc natural de fructe, aplicate pe tenurile uscate si ridate, asigurand mentinerea pielii intinse si fara zbarcituri daca se intinde prin miscari circulare si repezi
– masca din ulei de masline si ulei de migdale (in parti egale) pentru tenurile uscate, in eriteme produse de frig, ger si exces de soare, asigurand calmarea iritatiilor, o bronzare uniforma si evitarea arsurilor solare

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA din 27.01.2010.

Sursa imagine: OliveOilExcellence.com