INTREBARE – Catalina M., Targu Jiu
“Ce tratamente naturiste sunt recomandate impotriva reumatismului?”
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
In urma cu 50-100 de ani se foloseau, in bolile reumatice, numai doua medicamente: aspirina (extrasa din scoarta de salcie) si colchicina (extrasa din brandusa de toamna). In prezent, fitoterapia recomanda, ca adjuvante, speciile de plante cu efecte antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice, depurative si revulsive local.
In uz intern se recomanda:
– infuzii din flori de soc (doua lingurite la 250 ml apa clocotita), cu efecte in eliminarea toxinelor prin diureza si prin sudatie puternica
– infuzie din flori de musetel (o lingurita la 250 ml apa clocotita), cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare si anestezice
– infuzie din flori (de sulfina) si frunze (de frasin, mesteacan, salvie, rozmarin, urzica), din care se beau doua-trei cani pe zi
– infuzie din frunze de tarhon, care produc o puternica diureza insotita de eliminarea toxinelor
– infuzie din herba (de ciubotica-cucului, sovarf, troscot, turita-mare), fructe (de ienupar si fenicul), muguri (de pin si vita-de-vie)
– decoct din radacini de tataneasa si scoarta de salvie (10 g la 200 ml apa; se fierbe 10 minute, se infuzeaza 10-20 de minute si se beau 2-3 cani pe zi), intr-o cura pe durata de 2-3 saptamani;
– decoct din amestec format din flori de soc (diuretic, sudorific), frunze de frasin si mesteacan, herba de coada-calului, teci de fasole, radacini de lemn-dulce, cu actiuni antiinflamatoare, fructe de ienupar – diuretic si dezinfectant, scoarta de salcie – analgetic si febrifug; din amestec se ia 1 lingura la 200 ml apa, se fierbe doua minute, se infuzeaza 10-15 minute si se beau 3 cani pe zi
In uz extern se aplica:
– comprese calde cu infuzie de sulfina, coada-calului si tataneasa
– bai generale cu plante, luate separat sau in amestec, folosind frunze de frasin, menta si stevie, flori de fan, fructe de ienupar si castan salbatic, muguri de pin, radacini de tataneasa, scoarta de salcie si faina de mustar negru
– frectii cu tincturi din frunze de rozmarin, muguri de plop negru, herba de cimbrisor, fructe de ienupar si ardei rosu, radacini de hrean si tataneasa
– frectii cu ulei de ienupar, menta, pin, lavanda, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, musetel, sunatoare si eucalipt, folosite separat sau in amestecuri
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 10 mai 2010.