INTREBARE – Tania R., Radauti:
“Ce tratamente fitoterapeutice sunt indicate in cazul edemelor renale?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Din marea diversitate a speciilor medicinale, exista numeroase plante cu eficienta recunoscuta in profilaxia si terapia edemelor renale si cardiace, avand efecte diuretice, depurative, antiseptice, antibacteriene, antiinflamatoare si de stimulare a capacitatii de aparare a organismului. Datorita proprietatilor diuretice se accelereaza eliminarea apei si a sarii din tesuturi, marind concomitent cantitatea de urina evacuata zilnic (diureza abundenta).

Pentru proprietatile diuretice se recomanda ceaiuri preparate sub forma de infuzii cu:
– herba de coada-calului si osul-iepurelui
– frunze de mesteacan si coacaz negru
– codite de cires si visin
– matase-de-porumb
– fructe de ienupar, agrise si fragi
– teci de fasole
– flori de soc, tei si albastrele
– rizomi de pir

Cu efecte diuretice si antiinflamatoare sunt utilizabile speciile:
– herba de echinaceea (ceai si tinctura)
– flori de nalba de cultura
– frunze de merisor, strugurii-ursului, nalba mare, pin si par
– fructe de afin (sucuri) si maces

Speciile cu proprietati antiseptice, antitoxice si depurative sunt:
– herba de Echinaceea, coada-soricelului, traista-ciobanului, sanziene, vinarita si urzica-vie
– muguri de plop-negru si pin
– flori de musetel si nalba
– frunze de afin si dumbravnic
– radacini de cicoare si ciubotica-cucului

Cu efecte de curatire si purificare a rinichilor care pot declansa edemele renale este eficient decoctul din radacini de patrunjel sau din lastari de mure (lungi de 50-60 cm), din care se beau 3 litri, fractionat in cursul a doua zile consecutive.

Se impune un control strict, de fiecare zi, pentru reducerea consumului de proteine si grasimi animale (mai ales carnea de porc, vita si vanat), pana la un plafon de 20-30 g proteine pe zi, precum si a consumului de sare (maximum 2-5 grame pe zi).

Din regimul nutritiv zilnic se vor exclude alimentele sarate: conserve, mezeluri, afumaturi, supe de ciorbe de carne, muraturi, branzeturi conservate, peste gras (marin si oceanic), mustar, condimente iuti si sarate, gelatina uscata, precum si unele produse vegetale cu exces de acizi organici si saruri minerale (macris, sparanghel, spanac, ciuperci).

Pentru prevenirea infectiilor renale se impune consumul unei cantitati sporite de lichide (1.500-2.000 ml pe zi), asigurand astfel o eliminare intensa a sarurilor, mai ales clorura de sodiu din tesuturi. In acest consum suplimentar de lichide sunt preferate sucurile de tomate, afine, pere, mere, struguri, caise sau coacaze, cu bune efecte in cazuri de azotemie.

In scopul purificarii sangelui si urinei este eficienta o alimentatie cu pasta de dovleac fiert, mai ales in cazul edemelor provocate de insuficienta cardiaca.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 26 iunie 2010.