INTREBARE – Lucretia P., jud. Olt:
„Am citit in urma cu un an un articol al prof. Constantin Milică privind regimul terapeutic pe care trebuie sa-l urmeze persoanele aflate la varste inaintate pentru a-si mentine tonusul. As dori sa mai publicati cateva dintre acele sfaturi. Va multumesc!“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Proprietatile terapeutice ale plantelor medicinale actioneaza in urmatoarele directii:
– incetinirea procesului de imbatranire (infuzii din frunze de frasin, papadie, catusnica, creasta-cocosului, anghinare, buberic, flori de tei si conuri de hamei)
– intinerirea memoriei (infuzie din frunze de roinita, salvie si fragi de padure, decoct sau tinctura din radacini de cerentel, tinctura din frunze de Ginkgo biloba, branca ursului si de leurda, macerat in vin din radacini de angelica)
– prevenirea senilitatii (orz germinat, infuzie de papadie si ardei iute, sirop din ceapa alba zdrobita si macerata 24 ore)
– pastrarea vitalitatii si a energiei fizice si intelectuale (decoct din radacini de lemn dulce, macerat in vin din varfuri de urzica vie)
– in cazul tremurului de membre si cap, respectiv boala Parkinson, se utilizeaza infuzie de sunatoare, lavanda, cimbru de cultura si urzica vie sau tinctura de maselarita. La bratele cu tremur se aplica bai calde cu infuzie dintr-un amestec de coada-soricelului, frasin, mesteacan, coada-calului si coada-racului (2-3 bai pe zi) sau unguente din ricin, lavanda, tataneasa si sunatoare
– pentru oboseala picioarelor se face, seara, o baie calda cu decoct din coaja de salcie (100 g la 4 litri apa care se fierbe timp de o ora)
– prelungirea starii de tinerete se asigura din timp prin remedii cu radacini de ginseng, flori de rozmarin, paducel si tei, anghinare, tataneasa, macese, frunze de fragi de padure, iar inainte de mesele principale se recomanda un amestec din fructe de anason, fenicul si marar (luate in parti egale)

In fiecare dimineata se recomanda cate o cana de ceai preparat din coada-calului, sunatoare, macese zdrobite si frunze de fragi de padure. La sfarsitul meselor principale se recomanda o cana cu suc din fructe de padure (afine, catina alba si coacaze negre), indulcit cu miere de albine si diluat cu apa plata. In locul sucului de fructe se poate bea o cana de ceai verde, ca antidot impotriva imbatranirii si cu efecte in scaderea colesterolului, topirea grasimilor si neutralizarea acizilor grasi.
Trebuie incercata si reteta caucaziana numita “Elixirul tineretii“, preparata prin macerarea la intuneric, timp de 30 de zile, a 40 de grame de catei de usturoi zdrobiti in zeama de la 4 lamai proaspete; seara la culcare se ia cate o lingurita intr-o jumatate cana de apa sau lapte.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 9 aprilie 2010.