INTREBARE – Elena G., jud. Salaj:
„Sunt o cititoare fidela a paginii de sanatate si as dori sa aflu cate ceva despre cura de primavara cu urzici.“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:

Datorita continutului ridicat in substante proteice, vitamine si saruri minerale, urzicile tinere se folosesc, cu mare succes, in cure alimentare de primavara, timp de minimum o luna de zile, sub diferite forme de preparate culinare (salate, supe, ciorbe, mancaruri cu carne, piure, pilaf, chiftele cu cartofi, umplutura pentru placinte, sucuri).

Salatele se prepara numai din urzici, frecate cu sare pentru a nu mai fi vezicante, sau in asociere cu frunze de papadie si laptuca (in parti egale), cu putin ulei si zeama de lamaie. Aceste salate au efecte miraculoase de primenire a sangelui, prin curatire de toxine si prin revigorarea si vitaminizarea organismelor anemici si debilitate la iesirea din iarna. Efectul revigorant este datorat stimularii proceselor de producere a globulelor rosii (hematii), a leucocitelor si a trombocitelor.

Este adevarat ca, de la o anumita varsta, corpul omenesc prezinta o carenta acuta de fier si de vitamine ceea ce declanseaza simptome de oboseala si de epuizare, accentuate la sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Acum apar anemiile, asteniile, depresiile, tot mai frecvente cu varsta. Omul se simte slabit, mai batran si este torturat de gandul ineficientei in familie si in societate. Datorita continutului ridicat in fier, vitamine si clorofile, urzicile se dovedesc deosebit de utile in aceste situatii, mai ales in anemiile cu deficit de hemoglobina si de eritrocite. Dupa consumul de urzici apare o senzatie de energie, vitalitate si imbunatatire a conditiei fizice si intelectuale.

Supa de urzici se prepara din frunze tinere, care se fierb in apa cu sare, se toaca marunt, se inabuse in putin unt, se adauga apa (din cea in care s-a fiert), se ingroasa cu faina, marar si cateva felii de cartof si se mai da in clocot.

Ciorba (borsul) de urzica se prepara prin fierberea urzicilor cu o ceapa taiata marunt, morcov, telina, albitura si orez, se adauga borsul fiert separat si strecurat. Se potriveste de sare si se mai da in cateva clocote. Se serveste ca atare sau se drege cu smantana.

Piureul se obtine prin tocare pe un fund de lemn a urzicilor fierte in apa cu sare; se adauga putina faina alba si zeama in care au fiert, se amesteca bine pe foc si se serveste cu hrean ras, ceapa prajita in ulei (dupa gust) si cu mamaliga. Consumul zilnic de piureu are efecte favorabile in stimularea poftei de mancare prin actiuni directe asupra declansarii secretiilor gastrice, hepatice, pancreatice si intestinale.

Pilaful de urzici se obtine din urzici fierte si tocate puse intr-o cratita in care s-au prajit in ulei 1-2 linguri de orez si o ceapa taiata marunt; se adauga putina zeama de la fiertul urzicilor, se sareaza si se tine la cuptor 20-30 minute. Se serveste rece.

Chiftelele de urzica se obtin din urzici crude sau oparite, tocate marunt care se amesteca cu o cantitate dubla de cartofi rasi, un ou proaspat, putine frunze de coada-soricelului, o ceapa taiata marunt si sare. Urmeaza prijirea in ulei, eventual adaugand cateva bucatele de salam sau sunca.

Placinta cu urzici se prepara din urzici fierte si tocate marunt, amestecate cu unt, branza telemea, sare, piper si oua fierte tari si zdrobite; compozitia se asaza pe foi de aluat, se ruleaza si se pun la cuptor intr-o tava.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 04 martie 2010.