INTREBARE – Adrian C., Ramnicu Valcea:
„As dori sa stiu daca prof. Constantin Milică recomanda o cura de fructe care sa fie eficienta pentru combaterea obezitatii. Va multumesc.“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Unele fructe au proprietati ce le fac deosebit de utile in cura de slabire, prin valoarea calorica redusa, datorita continutului de glucide sub 10% si prin cantitatea ridicata de potasiu, cu efecte puternic diuretice in eliminarea excesului de apa din tesuturi. Totodata, sunt bogate in celuloza care regleaza digestia si creeaza senzatia de satietate prin destensia tubului digestiv.

Cele mai frecvente fructe indicate in obezitate sunt:
sub 5% glucide: lamai, portocale, grepfruturi, mandarine, pepene verde, coacaze negre, fragi de padure, afine
intre 5-10% glucide: mere, cirese, visine, piersice, caise timpurii, capsuni, zmeura, agrise, mure

Sunt recomandate cure de 10-20 de zile, cu consum zilnic de 1-1,5 kg, impartite in 5 portii egale, consumate proaspete (spalate, dar necuratate de coaja) sau prelucrate in sucuri si compoturi neindulcite. In zilele de cura nu se mai consuma alte alimente.

Sucul de citrice, preparat dintr-o portocala, un grepfrut, ½ lamaie, doua lingurite miere de albine si 300 ml apa plata se consuma in doua reprize pe zi (dimineata si la amiaza), inainte de mese.

Cura de lamaie se incepe cu zeama unui fruct diluata sub forma de limonada cu apa (proportie de 1:5) si cu putina zaharina. Treptat, se creste doza, cate o lamaie pe zi pana in ziua a 10-a cu 10 lamai, dupa care se descreste doza pana la o lamaie pe zi. Limonada se bea numai inainte de mese sau pe stomacul gol. O alta forma de utilizare consta in taierea unei lamai in felii rotunde care se pun, seara, peste o lingura flori de musetel si 200 ml apa clocotita; se acopera pentru macerare pana in dimineata urmatoare, cand se strecoara si se bea pe stomacul gol. In general, curele de lamaie prezinta efecte diuretice, depurative, tonice asupra sistemului nervos si muscular, remineralizante, antigutoase si antiaterogene. Actioneaza prin reducerea si eliminarea celulitei si prin intensificarea consumului de grasimi din depozitele subcutanate. Respectarea curei de lamaie este benefica si in tratarea altor afectiuni, ca de exemplu: arterite, flebite, tromboflebite, varice, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, afectiuni hepatice, diabet, litiaza renala si poliartrita reumatoida.

Cura de mere este, de asemenea, frecvent utilizata, avand avantajul abundentei pe piata, precum si efecte deosebite in cresterea diurezei, intensificarea arderilor din organism cu consum energetic suplimentar, marirea tonusului nervos si muscular. Se folosesc fructe proaspete (67 calorii la 100 g), mere coapte, sucuri, compoturi si infuzii din coji uscate.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 01 februarie 2010.