CORIANDRUM SATIVUM L.
Familia Umbelliferae
Alte denumiri populare : coleandru.
Descriere
Specie erbacee, anuala, cu tulpina inalta de 30-100 cm, cilindrica, glabra, fin brazdata, ramificata in partea superioara. Frunzele sunt glabre, de culoare verde-deschis si miros de plosnita. Florile au petale albe sau roz-violacee si sunt grupate in umbele compuse. Fructele sunt diachene sferice cu diametrul de 2-6 mm, galben- brune, cu miros placut la maturitate.Inflorirea are loc in lunile iunie-iulie.
Raspandire
Se cultiva in Campia Baraganului, Olteniei, Dobrogei si Covurluiului.
Organe utilizate: Fructus Coriandri – fructe ajunse la maturitate completa, cand au gust si miros aromat.
Recoltarea
Se face in lunile iulie-august, cand 50% din fructe au ajuns la maturitate fiziologica. Se folosesc cositoare dupa care se treiera cu combina, reducand turatia la 700 – 750 ture pe minut, pentru a evita spargerea fructelor. Dupa selectare se usuca la umiditate sub 12%.
Proprietati terapeutice
v stomahice, stimulente ale secretiilor gastro-intestinale;
v carminative, calmante ale durerilor abdominale (colici), cu eliminarea gazelor din stomac si din intestine;
v antihelmintice (combate viermii intestinali), laxative;
v hipoglicemiante, depurative;
v vulnerare, antispasmodice;
v bactericide, fungicide;
v tonic aperitive si stimulente ale poftei de mancare;
v aromatizante.
lndicatii terapeutice
v afectiuni abdominale: dureri si spasme digestive, dispepsii digestive, diaree, dizenterie, indigestii, balonari, aerofagie, intoxicatii intestinale, viermi intestinali;
v colici intestinali la copii;
v anorexie (lipsa poftei de mancare);
v boli ale sistemului nervos: isterie, astenie, oboseala, somnolenta, ameteli, febre.
Forme de utilizare
v lnfuzie din 10 g de fructe la 1 litru de apa clocotita; se infuzeaza 10-15 minute, se strecoara si se beau 2 cani pe zi cu efecete contra durerilor de stomac, balonari, colici la copii si ameteli.
v Decoct din amestec, in parti egale, de coriandru, fenicul si anason cu actiune in balonari, diaree, vermi intestinali si hemoroizi.
v Fructe mature (4-5 bucati) mestecate dimineata, pe stomacul gol, pentru a asigura o buna digestie in cursul zilei.
Alte utilizari
v Condimentarea unor mancaruri, supe, sosuri, turta dulce, branzeturi.
v Conservant pentru preparatele din carne (mezeluri, conserve, vanat).
v Otet din vin cu fructe zdrobite de coriandru, folosite la fezandarea carnii pentru a se pastra in stare proaspata.
v Aromatizarea unor bauturi alcoolice (lichioruri, coniacuri, bere), folosind fructe zdrobite si puse la macerat.
v Uleiul eteric folosit in compozitia parfumului de lacramioare si in parfumarea sapunurilor fine, a tutunului, a unor produse cosmetice si a medicamentelor chimice cu gust neplacut.
v Uleiul gras din fructe, folosit la extragerea acizilor grasi cu rol in industria textila si in poligrafie.
v Srotul rezultat dupa extragerea uleiului eteric, folosit ca hrana pentru bovine si pasari, datorita continutului ridicat in albumine, grasimi si vitamine (A, C).
v Cultura de coriandru alunga cartitele din camp.
v Planta melifera foarte valoroasa care poate asigura pana la 500 kg de miere la hectar.