INTREBARE – Emilia D., Sf. Gheorghe:
„Ce program de exercitii fizice trebuie urmat de un copil care a devenit deja supraponderal?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Cel mai eficient mijloc de prevenire si combatere a obezitatii infantile este controlul permanent al greutatii si stimularea interesului copilului de a se mentine intre limite normale. Folosirea cantarului se face la intervale dese (lunare sau chiar saptamanale), incepand de la varsta copilariei si continuand pana dupa pubertate. Datele furnizate la cantariri vor fi comparate cu normele de greutate, diferentiate pe varste, inaltimi si sexe.

Orice abatere in plus va trebui sa fie corectata din timp, nu numai prin reglarea alimentatiei, ci si prin practicarea sistematica a unei activitati fizice constante, pe baza unui program zilnic, stiind ca miscarea (minimum 20-30 de minute pe zi) asigura o buna fortificare a organismului, mareste capacitatea de rezistenta la efort si capacitatea de coordonare si concentrare intelectuala. Se recomanda ca zilnic sa se faca plimbari pe jos cu parintii sau cu bunicii, mersul pe bicicleta, patine, sanie sau schiuri, joaca in aer liber si, mai ales, practicarea unor sporturi de echipa, care solicita multa vointa, concentrare, dar si consum energetic. Prin aceste activitati, copilul isi dezvolta capacitatea de comunicare cu semenii sai si invata sa-si depaseasca, treptat, limitele fizice si intelectuale. Intrecerile se vor reflecta si in nazuintele de perfectionare pe plan profesional.

Parintii sa nu uite ca acel copil crescut numai in casa pentru a-si face lectiile sau pentru a fi strict supravegheat si ferit de pericolele de afara va deveni, in scurt timp, anemiat, lipsit de energie, vointa, curaj si capacitate de adaptare.

La copiii cu surplus ponderal, miscarea intr-un ritm intens asigura un consum sigur de calorii prin arderea grasimilor din corp; dupa 2.000 de pasi se pot pierde 200 de calorii, daca la sfarsitul cursei se renunta la racoritoarele indulcite cu zahar in favoarea obisnuitului pahar cu apa. Nedorita este tendinta, tot mai accentuata, a copiilor de a inlocui miscarea cu sedentarismul, anormal pentru varsta lor, fiind captati de vizionarea programelor la televizor (uneori peste doua ore pe zi) sau la jocurile pe calculator. In acest fel, copiii fac prea putina miscare, indeosebi fetele, care, din lipsa unui consum energetic normal, vor capata, in scurt timp, straturi vizibile de grasime.

Cu totii ne bucuram sa vedem cat mai frecvent copiii prezenti in parcuri, pe stadioane si in tabere, asigurandu-le placerea competitiei, incepand cu sotronul, pana la competitii organizate ad-hoc. Prin aceste actiuni se va largi bagajul de cunostinte prin experiente proprii. In aceasta orientare spre natura, spre miscare si sport, parintii vor trebui sa fie modele pentru copii atat in respectarea dietelor alimentare cat si in adoptarea zilnica a unei activitati fizice, renuntand la fotoliul din fata televizorului.

Pentru renuntarea la o viata comoda, copilul va putea fi antrenat in unele activitati nesedentare, implicandu-se in efectuarea unor lucrari fizice alaturi de parinti (gradinarit), in excursii sau competitii sportive.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 24 februarie 2010.