INTREBARE – Cornelia I., jud. Cluj:
„In ce afectiuni poate fi utilizat uleiul de masline?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Datorita valorii nutritive, uleiul este larg folosit in alimentatie, mai mult in salate, la prepararea pastelor fainoase, la prajeli si la toate mancarurile din legume si carne.

In uz intern, actiunile vindecatoare ale uleiului sunt datorate continutului ridicat in acizi grasi mononesaturati, in vitamine si in substante antioxidante, care intaresc sistemul imunitar al organismului, reduc riscul bolilor cardiace si canceroase, maresc rezistenta vaselor sanguine, inclusiv a peretilor arteriali si previn imbatranirea celulelor. Principalele proprietati terapeutice ale uleiului sunt: laxative (fara sa produca colici), colagoge, coleretice, emoliente, decongestionante hepatic, antiinfectioase, cicatrizante, antirahitice, antianemice, antihelmintice, antiglicemiante si anticolesterolice.

Uleiul are efecte pozitive in:
– reglarea metabolismului complex al lipidelor, cu prevenirea cresterii colesterolului daunator (LDL) si reducerea depozitelor depuse pe vasele sanguine (se consuma cate doua linguri ulei pe zi, pe stomacul gol, timp de 8 saptamani)
– imbunatatirea functionarii ficatului, a bilei si a intestinelor, evitand steatoza hepatica, litiaza si dischinezia biliara, gastritele si ulcerele gastroduodenale, avand rol de pansament gastric (se iau 250 ml ulei masline si 250 ml zeama de lamaie, fractionate, alternativ, cate o lingura din fiecare, pana la terminarea cantitatii, asigurand eliminarea pietrelor biliare si degajarea cailor biliare)
– tratarea constipatiei spastice prin efecte laxative (se iau doua-trei linguri cu ulei seara la culcare)
– eliminarea viermilor intestinali prin actiuni antihelmintice (se inghit 20-40 ml ulei pe stomacul gol)
– cresterea nivelului compusilor antioxidanti din sange, prevenind cancerul de colon
– protejarea aparatului cardiovascular, evitand bolile de inima, hipertensiunea arteriala si ateroscleroza coronariana (se iau cate doua linguri ulei seara la culcare)
– prevenirea diabetului zaharat
– prevenirea si combaterea unor afectiuni ginecologice, a durerilor de urechi, guta si intervine in franarea dezvoltarii bacilului Koch, implicat in declansarea tuberculozei

Din experiente indelungate a rezultat ca uleiul de masline este un antidot ideal impotriva intoxicatiilor cu ciuperci otravitoare si cu alte substante toxice, ca urmare a formarii unei pelicule protectoare pe tubul digestiv, care evita absorbtia substantei otravitoare de catre mucoasa stomacala. Cercetari recente au dovedit efectul uleiului in activarea vitaminelor liposolubile (A, D, E, K), marind efectele asupra sanatatii organismului, asupra intineririi si cresterii viabilitatii.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 15 aprilie 2010.