Articol publicat in ziarul Evenimentul din 23.03.2006.

Pentru eliminarea oxiurilor – viermi cilindrici foarte mici care infestează intestinele şi apendicele omului, un remediu cu bune rezultate este pelinul alb (Artemisia millefolium). Planta se poate prepara sub formă de infuzie, pulbere sau tinctură.

Fitoterapia recomandă infuzie din 1 lingură de plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi, fracţionate în 4 reprize: dimineaţa, pe nemîncate şi înaintea meselor principale. Tratamentul se face timp de 3 luni, cîte 3 zile în fiecare lună.

Pulberea din plantă uscată şi mărunţită fin (1-2 linguriţe) se amestecă în 1 lingură miere de albine şi se ia, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, pînă la eliminarea oxiurilor. Tratamentul intern se poate combina cu cel extern, folosind infuzie de pelin, cu care se fac clisme şi băi de şezut.

Dl prof.univ.dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, coordonator al Centrului Aroma din Iaşi, recomandă un remediu care s-a dovedit miraculos în eliminarea oxiurilor: tinctura de pelin – 20-30 g vîrfuri înflorite puse în 200-300 ml alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 24 de ore, după care se adaugă 200 ml ulei de floarea soarelui sau de soia. Se fierbe pe baia de apă 3-4 ore, se lasă acoperită la răcit 2-3 zile, se strecoară în sticle mici, închise la culoare şi bine astupate şi se iau cîte 10 picături pe zi. Cura durează maxim 14 zile.

După cum ne-a spus dl prof. Milică, tratamentele interne cu pelin alb nu se aplică la femei gravide sau care alăptează.