Articol publicat in ziarul Evenimentul din 05.06.2003.

Reteta unui remediu cu rezultate deosebite in caz de varice ne-a fost oferita de dl prof. univ. dr. Constantin Milica, doctor in fiziologie vegetala, specialist in fitoterapie.

Totul are la baza coaja bruna a semintelor din fructele de castan salbatic – Aesculus hippocastanum. Fructul este o capsula globuloasa, carnoasa, verde, de 3-4 cm in diametru, cu tepi la exterior. Acesta contine in interior 1-2 seminte mari (castanele) cu coaja bruna, lucioasa, in interior avind un miez alb-galbui.

Pentru prepararea tincturii se foloseste numai coaja bruna a semintelor (castanelor), care se curata cu grija de pe miez, acesta fiind toxic. Produsul se foloseste numai sub forma de tinctura, deoarece principiile active continute nu se dizolva in apa, ci numai in alcool. “Coaja bruna de pe castane contine saponozide triterpenice, printre care escina, cu proprietati venotonice, vasoconstrictoare si antiinflamatoare, care diminueaza durerile musculare si edemele membrelor inferioare. Coaja castanelor mai contine aminoacizi cu usoara actiune anestezica, taninuri cu actiune astringenta, precum si derivati flavonici printre care rutozidul, un glicozid cu proprietatile vitaminei P. Mareste rezistenta capilarelor sanguine si scade permeabilitatea vasculara”, ne-a spus dl prof. Milica.

Tinctura se prepara astfel: 40 g coaja bruna, desfacuta cu grija de pe castane pentru a nu se lua si miezul toxic, se taie in bucati marunte, se lasa sa se usuce si se macereaza 20-30 de zile in 200 ml alcool de 70°, agitind continutul de mai multe ori in acest rastimp, dupa care se filtreaza si se pastreaza in sticle brune bine astupate. Remediul este indicat intern (20-30 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, in putina apa, inainte de masa, timp de 15-20 de zile pe luna si se repeta la citeva luni, cit este necesar) si extern (sub forma de unguente si supozitoare), atit in tratamentul varicelor, ulcerului varicos, flebitelor, tromboflebitelor cit si hemoroizilor sau edemelor traumatice.

Extern, in acelasi timp cu tratamentul intern, se unge regiunea afectata prin masaj usor in sensul circulatiei de intoarcere, o data sau de doua ori pe zi, cu unguent preparat astfel: 100 ml tinctura de castan salbatic, 100 g lanolina anhidra si 20 g vaselina. Se recomanda ca, atit tinctura, cit si unguentul, sa se prepare numai in laboratoarele farmaceutice, iar tratamentul sa se aplice numai cu acordul si sub controlul medicului.