POTENTILLA ANSERINA L.

Familia Rosaceae

Alte denumiri populare: iarba gastelor, argintica, buboasa, buruiana junghiurilor, iarba scrantiturii, prescura, scranteala, vintricea.

Descriere

Planta erbacee perena, cu tulpini repente (taratoare), paroase, lungi de 50 cm, inradacinate la noduri. Frunzele sunt penate cu 13-21 foliole, lungi de 10-20 cm, cu margini adanc dintate, verzi pe fata superioara si albicioase pe fata inferioara. Florile sunt solitare, de culoare galben-aurie cu 5 petale care se inchid seara si pe vreme noroasa.

Inflorirea are loc in lunile mai-septembrie.

Raspandire

Creste in flora spontana prin locuri umede, pe marginea apelor si mlastinilor, poieni umede, marginea drumurilor si a santuribor sau pe terenuri pietroase, necultivate si nisipoase, din zona de campie pana in zona montana (la altitudini pana la 1.500 m).

Organele utilizate: Herba Anserinae – partea aeriana (flori si rozeta de frunze bazale).

Recoltarea

Se executa manual, in timpul infloririi.

Uscarea se face la umbra, in straturi subtiri.

Proprietati terapeutice

v      astringente, hemostatice, antidiareice (datorita taninurilor);

v      spasmolitice asupra musculaturii netede a intestinului si uterului (datorita flavonoizilor), antispastice gastric si intestinal;

v      antiseptice, sedative, analgezice, cicatrizante, favorizante ale coagularii sangelui.

Actiuni specifice

v      boli ale aparatulul digestiv: calmarea durerilor ulcerului gastric si a durerilor de stomac, diaree rebela, dizenterie, pancreatita, hemoroizi, enterocolite, combate inmultirea bacteriilor din intestine;

v      boli ale aparatului respirator: astm bronsic, tuse convulsiva;

v    boli renale si genitale: dizolvarea calculilor renali, metroragii cu hipermenoree (menstruatii abundente si neregulate), dismenoree, metroanexita, leucoree (poala alba), candidoza genitala, infectii stafilococice;

v      artrite, guta (artrita urica);

v      hiperhidroza;

v      anemie, convalescenta, epilepsie;

v      stomatita, inflamatii gingivale;

v      ulceratii ale pielii, taieturi.

Observatii: Tratamentul este contraindicat la persoane cu afectiuni hepatice si renale cronice. Nu se bea inainte de mese, deoarece provoaca iritatia mucoasei gastro-intestinale.

Forme de utilizare

UZ INTERN

v      Infuzie din 1 lingura de herba uscata la 250 ml de apa clocotita; se lasa sa infuzeze, acoperit, timp de 10 minute, se strecoara si se bea fierbinte, eventual in amestec cu lapte. Tratamentul dureaza 12 zile cu cate 3 cesti zilnic, avand efect de fortificare a corpului la persoane anemice si copii fara pofta de mancare.

v      Decoct din 2 linguri de planta uscata la 500 ml de apa rece; se lasa in apa timp de 15 minute, se fierbe 15 minute, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau 3 ceaiuri caldute pe zi, dupa mesele principale.

UZ EXTERN

v      Decoct din 3 linguri de herba uscata si maruntita la 500 ml de apa rece; se lasa la macerat 15 minute in apa, se fierbe 15 minute, se strecoara si se fac spalaturi vaginale de 2 ori pe zi (in caz de leucoree), se pun cataplasme de 2-3 on pe zi (in caz de arsuri, ulceratii cutanate, eczeme si entorse), se fac bai generale (pentru intarirea oaselor la copii anemici) sau se fac gargarisme de 3-5 ori pe zi (in gingivite si stomatite).

Sursa imagine: Fungoceva.it