Autor: prof. univ. dr. Constantin MILICĂ
Studiile de specialitate din ultimii ani arata ca o alimentatie bogata in fructe, legume si fibre vegetale celulozice reduce, in mod semnificativ, riscul aparitiei cancerului de colon. de asemenea, tratamentele naturiste sunt de mare ajutor, atat prin efectul direct asupra bolii canceroase, cat si prin stimularea capacitatii imunitare a organismului in lupta impotriva agresiunii unor factori cancerigeni, interni sau externi.
In tratamentul cancerului de colon, efecte benefice au curele cu sucuri naturale din fructe si legume proaspete (timp de doua luni), precum si laptele dulce si acru, stiind ca lactoza stimuleaza activitatea bacteriilor, care asigura protectia mucoaselor intestinale.
Zilnic se recomanda a se consuma:
– legume proaspete, cum ar fi: salata verde, spanac, patrunjel, pastarnac, morcov, telina, sfecla rosie, varza alba si rosie, broccoli, conopida, tomate, cartofi copti, ridichi, fasole verde si fasole cu bobul mare, mazare verde, bame, linte, napi, gulii, usturoi, ceapa, creson si hrean;
– fructe proaspete (piersici, cirese, mere rosii, pere, struguri rosii, pepene verde, coacaze, capsuni, mure, dude, zmeura, afine, nuci, portocale, lamai, grepfruturi rosii, curmale, migdale, stafide, rodii);
– alimente cu fibre celulozice care nu sunt digerate in stomac si au efecte protectoare asupra mucoaselor intestinale, prin evitarea constipatiei, grabirea eliminarii materiilor fecale din colon si reducerea timpului de contact al unor factori cancerigeni cu mucoasa intestinala. Necesarul de fibre alimentare nedigerabile, cu efecte atat preventive, cat si curative, ar fi de 16-30 de grame pe zi.
La aceste alimente, cu efecte favorabile se pot adauga: paine integrala, germeni de grau, tarate, orez, soia, carne slaba de peste si pui, lapte acru degresat, branzeturi nefermentate de vaca sau capra, oua proaspete (2-3 pe saptamana), miere de albine si drojdie (30-50 g pe zi).
In locul grasimilor animale se vor folosi uleiurile vegetale de masline, floarea-soarelui, porumb, soia si dovleac, obtinute prin presare la rece si in cantitati reduse.
Sa nu se neglijeze usturoiul, care da rezultate foarte bune in cancerele de stomac si colon daca se consuma zilnic cate 2-3 catei cruzi sau ca mujdei pe o perioada limitata, in functie de toleranta fiecarei persoane.
O propunere de regim alimentar adecvat implica zilnic 4-5 mese care constau din:
– la trezire se bea o cana cu bulion de cartofi fierti cu legume si adaos de tarate si seminte de in
– la micul dejun se consuma lapte acru cu tarate, seminte de in sau faina de urzici si macese, urmate de fructe proaspete
– la dejun se consuma cartofi copti, lapte acru, o felie de paine integrala, legume crude, usturoi si ceapa, suc de legume crude, varza acra nesarata si zeama de varza acra diluata
– la ora 17:00 se bea un ceai cu paine integrala
– la cina se repeta alimentatia de la pranz
In primele zile de regim se consuma putina hrana si apoi se trece la cantitati normale cu supe de pasare, supe de morcov sau de orez, branza de vaci, spanac fiert, grau incoltit (100 g/zi), salata de sfecla rosie, morcov sau castraveti, sucuri de legume proaspete in amestec (morcov, sfecla rosie, telina, pastarnac, patrunjel radacini), luate dimineata pe stomacul gol, avand rol de oprire a multiplicarii celulelor canceroase.
Vitaminele naturale au efecte deosebite in prevenirea si combaterea cancerelor de colon, rect, stomac si ficat. In primul rand sunt benefice vitaminele antioxidante (A, C, E) care distrug radicalii liberi declansatori ai tumorilor maligne, dar si vitamina B6, care protejeaza pe femei de cancer de colon, mai ales pe acelea care consuma mai mult de 30 de grame alcool pe saptamana.
Tratamentul fitoterapeutic
Efectele favorabile ale unor plante medicinale sunt datorate principalelor componente biochimice:
– flavonoidele, care inhiba activitatea substantelor cancerigene si impiedica metastaza celulelor maligne
– carotenoizii, care protejeaza organismul de aparitia cancerului de colon
– terpenele din uleiurile eterice, care blocheaza actiunea unor agenti cancerigeni, avand actiune puternic antioxidanta
– beta-carotenul, un puternic antioxidant cu rol de protectie anticancerigena si un recunoscut inhibitor al celulelor maligne
– vitaminele antioxidante C, E, A, distrug radicalii liberi, previn aparitia cancerelor la nivelul tubului digestiv si blocheaza procesul de metastaza spre alte organe
– sarurile minerale (seleniu, magneziu, siliciu) previn aparitia cancerului
– acidul folic (vitamina B9) si acidul elagic previn cancerul de colon si anihileaza efectul unor cancerigeni naturali sau sintetici, care provoaca dereglari haotice la nivel celular
– sesquiterpenoidele lactonice au efecte antiinflamatoare si antitumorale, prin oprirea diviziunii celulelor in interfaza
Rapita si ceaiul verde au efect de protectie contra cancerului
Cu efecte imunostimulatoare sunt cunoscute multe plante medicinale, preparate in diferite forme. In consum intern, sub forma de ceaiuri sau tincturi, se mai folosesc:
– galbenele (Calendula officinalis) – infuzie, luand cate o cana de trei ori pe zi sau tinctura (cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi)
– busuiocul de camp (Brunella vulgaris) – infuzie, luand cate o cana de doua-trei ori pe zi, avand efecte anticanceroase la nivelul intestinelor si stomacului
– catina alba (Hippophae rhamnoides), preparata sub forma de ulei, care se consuma cate o lingura de trei ori pe zi, inainte de fiecare masa, cu putina miere
– obligeana (Acorus calamus) se consuma sub forma de infuzie sau macerat din radacini – cate 30 de picaturi de trei-patru ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mese, avand efecte anticancerigene la nivelul colonului si al organelor adiacente (ficat, pancreas, splina)
– lichenul de piatra (Cetraria islandica) se ia sub forma de pulbere fina (cate 4-6 lin-gurite pe zi, pe stomacul gol) sau sub forma de tinctura sau de infuzie, avand puternice efecte antitumorale la nivelul tubul digestiv
– menta-broastei (Mentha arvensis) se consuma cate doua-trei cani pe zi la cancerele de stomac si intestine
– cimbrul de cultura (Thymus vulgaris) se ia ca infuzie (doua-trei cani pe zi), pentru efecte deosebite contra tumorilor din stomac si colon
– trifoiul rosu (Trifolium pratense) se ia sub forma de pulbere fina (3 grame in putin vin alb) sau ca infuzie (trei-patru ceaiuri pe zi), cu proprietati anticancerigene la nivel colono-rectal si a altor organe
– rapita (Brassica rapa) se ia sub forma de suc proaspat, obtinut prin presarea tulpinilor si a frunzelor (doua linguri suc in 250 ml apa), care se fierbe 5 minute si se beau doua-trei cani pe zi, avand efecte anticanceroase
– ceaiul verde (Thea sinensis) are efecte protectoare fata de diferite tipuri de cancer, inclusiv la nivelul colonului
In tratamente externe se aplica comprese si cataplasme pe abdomen (de doua ori pe zi), folosind bitter suedez, coada-calului, trifoi rosu, galbenele, tataneasa, rostopasca si coada-soricelului.
Sunt recomandate si masaje locale cu unguente din galbenele si tataneasa.
Trebuie aratat ca tratamentele fitoterapeutice se fac pe o durata lunga, pentru a impiedica orice recidiva posibila dupa un numar de ani.
Prin utilizarea acestor retete elaborate de medicina naturista, cu respectarea unui regim alimentar strict, se va ajunge la o dezintoxicare certa a aparatului digestiv si a sangelui, la oprirea procesului de proliferare a celulelor canceroase si la resorbirea trepta-ta a tumorilor maligne existente in corp.
Produse apicole recomandate in fitoterapie
Produsele apicole au valoare de intarire a organismului, vitaminizare si calmare in cazul durerilor:
– mierea de albine se poate folosi in toate tipurile de cancer, inlocuind zaharul alb din alimentatie, care este total lipsit de enzime si s-a dovedit cu proprietati cancerigene. Mierea are proprietati cicatrizante, vitaminizante, antispastice, antiseptice, calmante, expectorante si sedative (tei). Fiind bogata in vitamine naturale, minerale si aminoacizi, mierea este un adjuvant excelent in tratamentul cancerelor
– tinctura de propolis 30%: se iau de trei ori pe zi cate doua picaturi la fiecare 5 kg/corp (de ex., la greutatea de 75 kg se vor lua cate 30 de picaturi), cu 15 minute inainte de mesele principale, intr-o cura de minimum 15 zile sau se aplica local pe zona afectata de cancer
– polenul se ia, intr-o cura de 30 de zile, cate doua lingurite pe zi, cu 15-20 de minute inainte de mesele de dimineata si amiaza
– pastura, adunata din faguri, se ia cate trei lingurite pe zi, inainte de mesele principale, avand efecte de stimulare a rezistentei organismului bolnav de cancer, ciroza si ascita
– laptisorul de matca are efecte stimulatoare asupra sistemului imunitar, revitalizeaza si intareste organismul debilitat
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA din 23 iunie 2010.
Sursa imagine: healthyfoodhouse.com