(Raspunsuri la scrisorile cititorilor)

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 30.10.2003.

Dl Dinu Onofrei, din Iasi, ne intreaba ce fel de ceaiuri ar putea sa foloseasca pentru a se trata, alaturi de medicatia alopata, de retentie urinara: “Medicul a spus ca nu se goleste complet vezica la urinare si asta poate cauza nu stiu ce infectie. Eu simt doar ca merg prea des sa urinez si nu ma simt prea bine. Urmez o reteta, abia am gasit medicamentele dar, asa cum a spus si dl doctor, m-am gindit sa incerc si cu ceaiuri”.

Dl Onofrei, inainte de ceaiuri, incercati sa mincati multa ceapa. Chiar si cite 4-5 cepe zilnic. Dintre ceaiuri, colaboratorul nostru, dl prof.univ.dr. Constantin Milica va recomanda infuzia de cimbru, de coada calului si, mai ales, de papadie (frunze si radacini). Papadia, spune dl profesor Milica, are o actiune puternic diuretica dar si colagoga (usureaza ficatul).

Un amestec de plante pe care dl Milica il recomanda in astfel de cazuri este urmatorul: parti aeriene din urzica moarta alba, frunze de coacaz negru, frunze de mesteacan alb, parti aeriene din lamiita, parachelnita (Parietaria officinalis) si cretusca (Filipendula ulmaria), cite 50 g din fiecare. Aceste ingrediente le puteti procura si din magazinele naturiste. Se prepara sub forma de infuzie, cite 5 linguri de amestec la 1 litru de apa in clocot, se lasa 10 minute acoperit apoi se strecoara. Se bea intreaga cantitate de ceai intr-o singura zi.