Dna Rodica Asaftei, din Gura Humorului, judetul Suceava, ne-a scris pentru a ne solicita citeva sfaturi legate un tratament naturist pentru copilul ei, in virsta de 8 ani, care a facut pneumonie. “Doctorul mi-a spus sa completez medicatia prescrisa in reteta cu ceaiuri, dar eu nu stiu ce fel de ceaiuri as putea sa folosesc”, ne-a scris dna Rodica Asaftei.

Numita popular si “aprindere de plamini”, pneumonia constituie cea mai frecventa si grava complicatie pulmonara care poate sa apara in timpul iernii, mai ales la copii. Dupa cum ne-a spus prof. univ. dr Constantin Milica – fitoterapeut, se poate interveni cu un tratament naturist, ca adjuvant, folosind un decoct in amestec din flori de soc, tei, ciubotica cucului, frunze de pelin, herba de isop si cimbru (actiune emolienta si antibacteriana).

O alta reteta este infuzia cu amestec din frunze de roinita si ciubotica cucului, fructe de maces si catina. Se mai poate lua o infuzie din radacini de tataneasa sau ulei de pin (cite 25 picaturi de 2-3 ori/zi, inainte de masa, intr-o cura de 2-3 saptamini).

Extern, sint utile impachetari pe piept sau spate cu extract de coada calului, patlagina si podbal, cataplasme cu faina de mustar negru sau seminte fierte de in. In unele zone se folosesc cataplasme cu brinza proaspata, care se aplica in 4 reprize pe zi, a cite 20 de minute.

In perioada febrila se recomanda frectii pe piept si pe spate cu ulei de sunatoare sau cu solutie alcoolica de menta si lavanda. In regimul alimentar este indicat consumul mare de lichide, legume si fructe bogate in vitamina C.

Articolul a fost publicat in ziarul Evenimentul din 02.02.2002.