INTREBARE – Adina P., Iasi:
“As dori sa stiu in ce boli este recomandata salvia. Va multumesc!”
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Atat frunzele, cat si varfurile inflorite se utilizeaza in stare uscata in prevenirea multor afectiuni. Din cele mai vechi timpuri, salvia a fost apreciata ca cel mai bun remediu in oprirea transpiratiei nocturne la bolnavii de tuberculoza (mai ales in amestec cu flori de lavanda). de asemenea, intervine in bronsite cronice, astm bronsic, angina, catar pulmonar, expectoratii, tuse, laringite, amigdalite si stari de slabiciune care insotesc alte boli de piept.
In cazul aparitiei unor afectiuni la nivelul aparatului digestiv, nu poate fi neglijata aceasta planta-minune. Sunt cunoscute, de altfel, efectele salviei in reglarea functiilor stomacului si ale ficatului, in inflamatii gastrointestinale, indigestii, colici, spasme si dureri ale stomacului. Ceaiul de salvie inlatura greturile, diareea (mai ales la sugari), intensifica secretiile vezicii biliare, vindeca dischinezia biliara, balonarile si flatulenta, halena, lipsa poftei de mancare. Datorita proprietatilor antiseptice, salvia reduce ritmul fermentatiilor intestinale, mai ales cele provocate de microbii implicati in infectiile intestinale, curatind mucoasele si eliminand mucozitatile.
La persoanele cu diabet zaharat, ceaiul de salvie are efecte bine cunoscute in reducerea glicemiei intre limite normale.
Actiuni remarcabile ale tratamentelor cu salvie au fost inregistrate contra starilor de nervozitate, oboseala mentala, pierderea memoriei, migrene, dureri de cap, astenie nervoasa, surmenaj, depresii psihice, tremuraturi ale membrelor (boala Parkinson), epilepsie, paralizie si stari de slabiciune, mai ales la copiii debili si la convalescentii dupa operatii sau dupa boli prelungite.
La varstnici, salvia intretine vitalitatea, intrucat actioneaza ca un distrugator al radicalilor liberi, care declanseaza unele boli grele si grabesc imbatranirea.
Tratamentele cu salvie au dovedit eficacitate si in bolile reumatismale, cardio-vasculare, guta atonica, circulatie defectuoasa a sangelui, prevenirea infarctului, reglarea tensiunii arteriale si fortificarea organismului.
In utilizari externe, planta este indicata sub forma de gargara in abcese dentare cu puroi, gingivite sangerande, paradontoze, afte si ulceratii bucale, stomatite si amigdalite. La multi copii ar putea fi evitata operatia de amigdalita, daca ar bea zilnic ceai de salvie.
Uleiul de salvie este cicatrizant in rani sangerande sau purulente, in ulceratii ale pielii, degeraturi, transpiratii excesive la maini si picioare, hemoroizi, acnee, seboreea fetei, dezumflarea nasului, intarirea vederii si a auzului.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 19 mai 2010.