INTREBARE – Ileana S., Tulcea:
“In ce afectiuni este recomandat tratamentul naturist pe baza de obligeana?”
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
In bolile aparatului digestiv, obligeana este considerata regina plantelor tamaduitoare, intervenind benefic in foarte multe afectiuni, mai ales la ficat, pancreas, colecist si splina. Un efect special se exercita prin intensificarea secretiilor gastrointestinale, marind pofta de mancare, mai ales in cazul unei anorexii pe suport nervos. Tratamentul se face cu 10-20 de pi-caturi de tinctura (nu mai mult) sau cu unul-doua varfuri de cutit de pulbere, inainte de fiecare masa (la doze prea mari se reduce apetitul si se provoaca o stare de greata). de asemenea, exercita efecte binefacatoare in tratamentul unor boli nervoase si mentale, cum ar fi starile de nervozitate, epilepsie, socuri psihice, cosmaruri, melancolie, depresie psihica, anxietate si alte tulburari vegetative (amnezie, isterie, delir). Se trateaza zilnic cu 2-3 lingurite rase de pulbere din rizomi uscati.
Contra insomniei cronice este eficace o cana cu infuzie de obligeana luata seara, inainte de culcare. La migrene, ameteli si dureri de cap, aparute pe fondul unei stari de stres, se indica, in uz intern, 2-3 lingurite de pulbere pe zi, iar in uz extern cataplasme cu pasta de obligeana in apa, aplicate pe frunte si ceafa. La starea de anemie accentuata in cazul persoanelor care, in mod inexplicabil, au slabit foarte mult intr-un timp scurt se recomanda sa consume zilnic un ceai (infuzie sau macerat), iar seara sa se faca o baie generala cu efecte tonifiante.
Circulatia periferica a sangelui, blocata la nivelul picioarelor si mainilor (tromboze, flebite, arterite), se imbunatateste prin masaje cu ulei si tinctura sau cu bai fierbinti, avand actiuni reconfortante, mai ales la persoane cu picioare reci, obosite, cu dureri si, eventual, cu varice si ulcer varicos. In tratamentul reumatismului, al poliartrozelor si al gutei se folosesc cataplasme sau comprese cu infuzie de obligeana, aplicate pe locul afectat (4 linguri pulbere la 500 ml apa clocotita). Peste cataplasma se pune o punga de plastic si o sticla cu apa fierbinte, pentru a incalzi tesuturile si a favoriza preluarea mai rapida prin piele a principiilor active din planta. Pentru intarirea gingiilor si in paradontoza se mesteca, incet, bucati de rizomi uscati si maruntiti, fara a-i inghiti. Pentru aceleasi efecte, rizomii de obligeana sunt recomandati copiilor, pentru ai mesteca in perioada dentitiei. Ochii slabiti pot fi fortifiati prin masarea si umezirea pleoapelor inchise, timp de cateva minute, cu suc extras din rizomi proaspeti de obligeana, dupa care se spala cu un tifon imbibat in apa curata.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 17 iunie 2010.