Cancerul ramine o boala grava care inspaiminta oamenii numai la auzul existentei acestei maladii. Cancerul hepatic, ca tumora maligna, poate fi o faza evolutiva a cirozei hepatice. Dar tumorile maligne ale ficatului pot rezulta si ca metastaze ale unui cancer gastric, intestinal, pancreatic, renal sau uterin.

O alta afectiune cu evolutie spre malignizare este chistul hidatic, datorat localizarii in ficat a embrionului de Taenia echinococcus, parazit preluat de la ciine, pisica, vulpe sau lup. Parazitul ajunge in intestinul uman, traverseaza peretele intestinal si patrunde in ficat prin vena porta. Se formeaza un chist cu lichid incolor care mareste volumul ficatului, cu evolutie lenta spre cancer, intr-un interval de circa 2-4 ani.

Simptomele de manifestare ale cancerului hepatic sint cresterea in volum a ficatului, senzatia de apasare in zona, paloare icterica si slabire rapida a organismului.

In ultimele decenii au fost consemnate foarte multe cazuri cand tratamentele fitoterapeutice au dus atat la stoparea bolii cat si la vindecarea ei, uneori cu rezultate miraculoase. Pentru tratarea acestei boli, prof. dr. Constantin Milică, specialist in fitoterapie, recomanda utilizarea maceratului din rizomi de obligeana (10 g pulbere la 250 ml alcool de 70 de grade, cu un timp de macerare de 10 zile), din care se iau 6 linguri/zi, la intervale de 1-2 ore. Remediul se amesteca in ceai.

La fel de bune sunt infuziile de rostopasca (1/2 lingurita de planta uscata la 200 ml apa clocotita; 1 lingura la intervale de 3 ore), de pedicuta (2-3 ceaiuri/zi, pe toata durata bolii), din muguri uscati si macinati de plop negru (1 lingura la 250 ml apa clocotita; 2-3 ceaiuri/zi), ceaiul de cimisir (decoct din 20 g frunze uscate la 250 ml apa; cercetari recente au dovedit ca alcaloidul buxenina G are o actiune puternic inhibitoare in dezvoltarea celulelor canceroase), ceaiul de captalan (decoct din 1 lingurita pulbere rizom la 250 ml apa; 2-3 ceaiuri/zi), sau ceaiul de tataneasa (1 lingurita pulbere din radacini uscate la 250 ml apa, se fierbe 20-30 de minute si se beau 3-4 ceaiuri/zi, avind actiune antimitotica, datorita continutului ridicat de alantoina).

Tot din tataneasa se poate prepara o tinctura din 40 g pulbere de radacini la 250 ml alcool de 70 de grade. Se macereaza 7-10 zile, apoi se iau cite 10-20 de picaturi, de 3 ori/zi, inainte de mese. Pentru ca alcoolul sa nu fie daunator ficatului, picaturile se amesteca in putin ceai cald.

Nu trebuie uitat vascul – frunze si ramuri tinere recoltate din coroana arborilor de foioase, conifere sau fructiferi. Se prepara macerat din 2 lingurite frunze uscate si maruntite la 200 ml apa rece. Se lasa pentru macerare la rece timp de 8 ore, se strecoara si se beau cite 2 cesti/zi, dintre care una seara, la culcare. Pentru bolnavii de cancer hepatic se recomanda visc de stejar, iar pentru femei este indicat viscul de mar.

In regimul alimentar specific acestei boli, se poate introduce salata sau sucul proaspat de nasturas (Nasturtium officinale), in cantitate de 60-150 g/zi, indoit cu apa rece.

Asupra amestecurilor din plante utile in caz de cancer hepatic vom reveni in paginile noastre viitoare.

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 30.11.2002.