Numita si litiaza biliara (de la cuvantul grecesc lithos = piatra) este o afectiune evolutiva care consta din depunerea, zilnica, a circa 500 ml fiere, bogata in colesterol, bilirubina (pigmenti cristalini) si saruri biliare (carbonati si fosfati de calciu). Prin precipitarea cristalelor de colesterol se formeaza calculi mari iar prin precipitarea bilirubinatului de calciu si a carbonatului de calciu se formeaza calculi mici, inclusiv nisip.

Formarea pietrelor in vezica sau in canalele biliare este in corelatie cu varsta, predispozitia ereditara, tulburari endocrine, graviditate, menopauza, diabet, guta, reumatism, litiaza renala, obezitate, sedentarism, supraalimentatie si infectii intestinale.

Calculoza reprezinta 90% dintre toate afectiunile biliare, fiind una dintre cele mai frecvente boli digestive. Frecventa bolii creste paralel cu inaintarea in varsta (dupa 70 de ani ajunge la 30-60%). Este mai frecventa la femei, de 2-3 ori mai mult decat la barbati, datorita tulburarilor ivite in metabolismul lipidelor.

Boala se manifesta prin dureri violente, mai ales noaptea, dand colica biliara, insotita de crampe, varsaturi bilioase de culoare verde-inchis, transpiratii reci si febra. Urina devine inchisa la culoare datorita unor pigmenti si saruri biliare. In paralel, persista un prurit generalizat, cu mancarimi pe tot corpul.

Agravarea bolii apare in momentul cand calculul trece din vezica in canalul cistic sau in canalul coledoc, provocand obturarea cailor biliare si icter mecanic. Mai grava este trecerea unui calcul in intestin declansand ocluzie intestinala, pancreatita hemoragica acuta, tromboflebita venei porta sau cancerul cailor biliare (la circa 10% din bolnavi).

Tratamentele fitoterapeutice

Sunt utilizate speciile de plante care au proprietatea de a diminua ritmul de formare si depunere a calculilor sau de a contribui la dizolvarea si eliminarea lor. In faza acuta se va incepe cu plante antispastice, calmante ale durerilor iar apoi, imediat dupa ce durerile au incetat, se recomanda tratamentul cu plante care au proprietati coleretice, colagoge si hepato-protectoare, la nevoie chiar dezinfectante.

In uz intern sunt eficiente:

infuzii calde cu coada soricelului, albastrele, lavanda, rostopsca, sunatoare, porumb (matase), papadie, menta, urzica vie, ventrilica, maces (fructe), turita mare, asmatui.

decocturi din radacini (de brusture, valeriana, lemn-dulce, frasinel, patrunjel), herba (de coada calului), frunze (de anghinare) si fructe (de papalau);

decoct din amestec cu scoarta de dracila (50 g), matase de porumb (50 g), frunze de anghinare (30 g), herba de sunatoare (30 g), trei-frati-patati (20 g) si rostopasca (10 g), radacini de papadie (30 g) si brusture (20 g); din amestec se iau 10 g la 250 ml apa rece care se fierbe 5-10 minute, se infuzeaza acoperit 15 minute, se strecoara si se beau 2-3 ceaiuri pe zi, cu 20-30 minute inainte de mesele principale. Cand calculii s-au redus in volum la circa 5 mm in diametru, se adauga la reteta herba de turita mare si se continua tratamentul inca 1-2 luni, pana la eliminarea totala a pietrelor si a nisipului.

macerat timp de 8 zile in vin alb cu hrean, pedicuta, iedera, verbina, seminte de fenicul si scoarta de tei, din care se beau 3-4 paharele mici pe zi.

ulei de sunatoare (cate 20 picaturi de 3 ori pe zi in apa sau ceai).

pulbere din radacini de patrunjel de camp (cate un varf de cutit de 3 ori pe zi, inainte de mese).

In tratamente externe sunt indicate:

decoct cu amestec din paie de ovaz, coada calului si flori de fan, turnate in cada de baie, unde bolnavul sta in apa calda la 37-38ºC, timp de 15-20 minute, cu repetare zilnica pe o perioada de 3 saptamani;

bai de maini si picioare cu decoct cald din pir, cicoare, mac rosu si papadie, tinute cate 8 minute, dimineata si seara.

Regimul alimentar

Bolnavii cu calculi biliari vor tine un regim strict timp de cativa ani pentru a evita tendinta de formare a noi pietre sau nisip. Regimul dietetic urmareste reducerea colesterolului pentru a diminua riscul precipitarii in vezica. Se vor evita mesele copioase, incarcate cu carnuri si grasimi. Sunt indicate cruditati si sucuri de legume, pe cat posibil neprelucrate prin fierbere (1-2 cepe pe zi, usturoi, salata verde, morcov, telina, tomate, patrunjel, marar, leustean, conopida, sfecla rosie, hrean, dovlecei etc).

Bune rezultate da cura de 6 saptamani cu suc combinat din morcovi, castraveti, ridichi si sfecla rosie, in parti egale, din care se bea cate un paharel (100 ml) de 3 ori pe zi, avand actiune directa in dizolvarea pietrelor din vezica. Sunt admise si alte alimente : lapte acru amestecat cu tarate de grau, lapte degresat, iaurt, branza de vaci, cas, urda, telemea desarata, supe de zarzavat cu orez, gris sau taitei, borsuri de legume, piure de cartofi, carne rasol de vita si pui, peste slab, , untdelemn (neprajit), paste fainoase, paine alba, uscata sau prajita.

Se mai recomanda o cura de 7-14 zile cu fructe dulci proaspete (cirese, visine, piersice, fragi, mere, pere, prune, pepene verde, zmeura, struguri, lamai, portocale, ananas), sucuri de fructe, compoturi, jeleuri sau dulceturi, toate cu rol decisiv in drenarea vezicii.

Multi bolnavi au constatat efectele foarte bune ale tratamentului cu ulei de masline sau floarea soarelui (250 ml) in amestec cu suc de lamaie (250 ml stors de la circa 6 lamai). Tratamentul incepe seara la ora 20 cand se bea un paharel cu 50 ml ulei si un paharel cu 50 ml suc de lamaie, cu repetare de 4 ori la intervale de 15 minute. Dupa fiecare ingerare de ulei + lamaie, pacientul va sta culcat pe partea dreapta si va tine o perna electrica incalzita pe zona ficatului. La culcare se va dormi pe spate pana dimineata.

Alimentele interzise care favorizeaza formarea calculilor sunt: carnea de porc, oaie, rata, gasca, vanat si peste gras, grasimi animale, slanina, carnati, afumaturi, sunca, tocaturi, sardele, sosuri cu rantasi si prajeli, oua tari sau prajite, unt, smantana, frisca, maioneza, paine neagra si proaspata, ciuperci, legume bogate in celuloza grosiera (fasole boabe, varza, praz, mazare), nuci, alune, prajituri, cafea, ceai rusesc, cacao, ciocolata, condimente iuti, tutun, bauturi alcoolice si alimente prea reci (inghetate, siropuri, bere). de asemenea se vor evita alimentele bogate in colesterol (ficat, rinichi, creier, pancreas, viscere).

Mesele se vor lua la ore fixe, cu mestecarea completa a alimentelor. Se vor evita mesele copioase si consumul de lichide in timpul meselor.

Regimul de viata

In timpul crizelor se recomanda:

– asezarea bolnavului la orizontala cu capul ceva mai jos;

– baie generala cu apa calda sau dus cald, dirijat spre regiunea ficatului;

– comprese calde cu apa simpla sau alcoolizata aplicate local.

Tratamentul balneoclimateric

Sunt recomandate apele minerale din statiunile Olanesti, Calimanesti, Caciulata, Malnas, Sangeorz-Bai, Slanic-Moldova, Strunga si Tinca. Fac exceptie cazurile cand litiaza biliara este insotita de colicistite, colici biliare, inflamatii acute ale ficatului si cailor  biliare.