INTREBARE – Liliana D., jud. Bihor:
„Ce regim alimentar recomanda prof. Constantin Milică bolnavilor de ulcer gastric?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Pentru vindecarea ulcerelor gastrice, alimentatia corecta are rolul cel mai important, indiferent de intensitatea crizelor dureroase. Se urmareste crutarea mucoasei stomacului si duodenului, cu rol de pansament gastric. Durata regimului alimentar este indelungata, de luni de zile, si necesita multa rabdare si perseverenta pentru a se asigura o vindecare completa, evitand reaparitia durerilor dupa 6-7 luni.

Se recomanda ca bolnavul sa ia 4-6 mese mici, egale cantitativ, ultima masa fiind inainte de ora 20. Se va manca incet, mestecand bine, fara a bea lichide in timpul mesei.

Dupa fiecare masa, bolnavul va sta culcat, punand pe abdomen o compresa calda sau cataplasma cu faina de porumb. In faza dureroasa se permite doar un regim hidric de 2-3 zile cu 200 ml lapte dulce care neutralizeaza acidul clorhidric si opreste secretia gastrica. Laptele se amesteca, in parti egale, cu un ceai medicinal (tei, macese, musetel), consumand 6-7 pahare pe zi, la intervale de 3 ore. Eventual se adauga cateva picaturi de suc de lamaie.

Pe masura ce durerile se atenueaza, se introduc in alimentatie supe de orez strecurate, smantana, biscuiti moi, paine alba si uscata (circa 400 grame) si albusuri de oua crude, batute spuma. Dupa disparitia simptomelor de boala se pot consuma supe caldute de legume (varza, salate, marar, tomate), piureuri pasate din legume si cartofi, grau germinat, orez si gris, soteuri, budinci, sufleuri la care se adauga unt proaspat, margarina sau ulei crud.

Treptat, se trece la branza proaspata de vaci, cas nesarat, urda, telemea desarata, paste fainoase bine fierte, mamaliga prajita, fulgi de ovaz, oua fierte moi, omleta in aburi, cartofi copti sau fierti in coaja care se zdrobesc si se amesteca cu lapte acru si morcov ras.

Din aceasta faza se poate incepe consumul de carne de pasare sau vitel, fara grasime, care se prepara prin fierbere, inabusire sau sub forma de perisoare fierte la aburi. Se adauga peste alb, slab (stiuca, salau, pastrav, biban), preparat numai rasol.
Ca desert se consuma legume fragede, cu celuloza moale (morcov, spanac, salata verde, conopida, dovlecei, pastai de fasole, cartofi – fierti, copti sau piure).

O atentie deosebita trebuie sa fie acordata curei de dezintoxicare a organismului, folosind seminte de dovleac putin prajite si nesarate (4-5 pumni pe zi), iar ca lichid se prefera un bors din tarate de grau din care se consuma 1,5-2 litri pe zi, avand efect de eliminare a toxinelor prin transpiratie.

Ca bauturi se vor consuma: apa minerala sau plata intre mese si sucuri de legume (usor indulcite) din morcov, sfecla rosie, telina data pe razatoare, varza alba, spanac si cartofi cruzi, care se iau cu 15 minute inainte de mese.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 29.01.2010.