INTREBARE – Manuela F., Campina:
„Ce remedii naturiste sunt indicate bolnavilor de nefrita?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:

Nefritele sunt inflamatii, acute sau cronice, ale tesutului renal, care apar la 14-21 zile dupa o infectie provocata de streptococi, stafilococi sau pneumococi. Apar frecvent la femei in perioada graviditatii, dar si la copii si batrani. Plantele utilizate in tratamentul naturist sunt: flori de albastrele, nalba de padure, soc, tei, musetel, lumanarica, lavanda, matase de porumb; frunze de anghinare, mesteacan, afin, frag, frasin, zmeur, mur, coacaz negru, salvie, strugurii-ursului; herba de coada-calului, urzica, sunatoare, trei-frati-patati; radacini de pir, patrunjel, leustean, cerentel, osul-iepurelui, tataneasa; fructe si seminte de anason, agris, capsun, fenicul, ienupar, maces, porumbar, patrunjel, in, dovleac, cozi de cirese, teci de fasole.

Tratamentul extern consta din cataplasme cu piure de catofi si comprese cu foi de varza si ulei de in sau bai de sezut, intr-o cura de 7 zile, cu decoct de coada-calului, mesteacan, scoarta de stejar, flori de trifoi rosu, paie de ovaz, cu adaos, dupa caz, de sare, bicarbonat de sodiu, hipermanganat de sodiu sau otet de mere.

Regimul alimentar implica o cantitate mai mare de lichide, din care 50% ceaiuri medicinale, pentru a asigura eliminarea unor saruri si produsi toxici si infectiosi. Se insista pe un regim lacto-ovo-vegetarian crudivor (1-2 zile pe saptamana) si consum prioritar de sucuri (200-300 g/zi) cu morcov, sfecla rosie, telina, patrunjel si orz verde (cura de 5 zile), legume proaspete (telina, morcov, ridichi negre, praz, varza, salata, spanac, leustean, tomate, castraveti, cartofi tineri) si fructe (mere, pere, lamai, dude, zmeura, merisoare, dovleac, afine, agrise, coacaze, struguri). Se adopta o alternare a alimentelor acidifiante (carne, oua, fainoase, branzeturi, grau incoltit) cu alimente alcalinizante (lapte, legume).

In faza de nefrita acuta se trece la un repaus alimentar absolut, de 2-3 zile, consumandu-se numai lichide. Se exclude consumul de carnuri grase, mezeluri, afumaturi, muraturi, sare, condimente iuti, cafea, tutun si bauturi alcoolice.

Regimul de viata impune repaus la pat, intr-o camera bine aerisita, evitarea frigului si a umezelii, caldura in zonele genitale si renale, aplicarea de cataplasme calde cu fierturi de praz sau otet diluat pe zona inferioara a abdomenului si respectarea riguroasa a igienei corporale si a lenjeriei intime.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 16 martie 2010.