INTREBARE – Delia H., jud. Dambovita:
„Sufar de diabet si, pe fondul acestei boli, din cauza imunitatii scazute, am facut si o hepatita A. Ce regim alimentar recomanda, pentru aceasta boala, prof. Constantin Milică?“

 * * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Regimul alimentar are un rol foarte important, asigurand cresterea rezistentei generale a organismului si evitarea evolutiei bolii spre cronicizare.
La hepatita acuta, mai ales in primele zile de criza, bolnavul nu are pofta de mancare si, de aceea, i se recomanda un regim de refacere a ficatului lezat. La inceput se va administra, timp de doua luni, o cura de sucuri dietetice de legume (morcov, sfecla rosie, tomate), sucuri nefermentate din fructe (mere, prune, struguri, pepene verde, portocale, lamai, capsuni, fragi, agrise, afine), consumate imediat dupa preparare, si ceaiuri medicinale indulcite cu miere de albine.

La 2-3 zile dupa incetarea crizelor si dupa aparitia poftei de mancare, se introduc in alimentatie produse lactate: lapte dulce, iaurt, branza proaspata de vaci (250 g/zi), cas dulce, urda, telemea desarata (100 g/zi), smantana (doua linguri pe zi), branzoaice din aluat de cartofi cu branza de vaci, margarina, otet de mere si untdelemn crud (40-50 g/zi).

Sunt usor suportate supele de zarzavat (cu cartofi, morcov, varza, patrunjel), supele cu zdrente de ou si faina, legume verzi fierte, salate de legume (spanac, ardei gras, varza, patrunjel), cartofi fierti sau copti, carne de peste slab (pastrav, stiuca, lin, biban, salau, cod), rasol din carne de vita slaba sau de pasare, omleta din albus sau cu conopida.
La masa se poate manca paine prajita, mamaliga, macaroane, orez, oua moi, budinci, papanasi si fulgi de ovaz.
La desert se consuma fructe proaspete, care maresc rezerva de glicogen din ficat si imbunatatesc starea functionala a ficatului, prin protejare impotriva toxinelor. Sarurile de magneziu din fructe stimuleaza secretia si evacuarea bilei in duoden, pentru asigurarea digestiei. Se mai adauga, la desert, diferite dulciuri, in cantitati moderate (serbet, peltea, dulceata, gemuri, sufleuri, prajituri, siropuri, compoturi).

La acestea se adauga drojdie de bere (80 g/zi) si vitaminele A, B, C, K. Prin respectarea acestor medicatii se va realiza un regim sarac in grasimi animale (bogate in colesterol), dar cu suficiente glucide, proteine, vitamine si saruri minerale.
Necesarul caloric zilnic va fi asigurat prin 2.500-3.000 de calorii (40-45 calorii/kg corp), in care vor intra 300-350 g glucide, 75-120 g proteine si putine lipide vegetale (20-50 g).

La hepatita cronica, cu durata de peste un an de la declansare, este indicat regimul alimentar mentionat in hepatita acuta. Pentru crutare hepatica, se exclude prajirea alimentelor, dar se accepta fierberea, inabusirea si coacerea lor.

Articolul a fost publicat in
Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 22.01.2010.