INTREBARE – Carmen I., Sibiu:
„Bunica mea, in varsta de 78 de ani, a fost diagnosticata cu boala Alzheimer. As dori sa stiu ce regim alimentar recomanda in aceste cazuri prof. Milică. Va multumesc.“
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Boala implica un meniu dedicat intaririi memoriei, a puterii de concentrare si creativitatii si implica o cura de sucuri si cruditati timp de doua luni, din care sa nu lipseasca sucul de morcov (150 ml de 3 ori pe zi, cu 10 minute inainte de mese), sucul de mere (200 ml de 2 ori pe zi, la orele 10 si 16) si sucul de portocale (minimum o jumatate de pahar zilnic). Aceste sucuri de legume si fructe, consumate timp de minimum trei ori pe saptamana, reduc de patru ori riscul de imbolnavire, actionand prin reducerea riscului atacurilor cerebrale si al tensiunilor intelectuale, ca urmare a continutului ridicat in vitamine (mai ales C).
Unele legume (broccoli, varza, telina, cartofi, ceapa, ridichi) stimuleaza memoria deteriorata si previn evolutia maladiei Alzheimer prin efectul contra oboselii psihice si a surmenajului intelectual. O recomandare mentionata de British Medical Journal este corelata cu efectul consumului saptamanal de peste (somon, ton etc.), fructe de mare (scoici, creveti – 100 g zilnic) si ulei de peste oceanic (in capsule) care contine un important poliacid gras nesaturat de tip omega-3. Aceste produse reduc cu 30 % riscul bolii Alzheimer, prin protejarea vaselor de sange, diminuarea ritmului de imbatranire a creierului si prin regenerarea celu-lelor nervoase deteriorate. Acesti acizi grasi nesaturati se mai gasesc in nuci, ulei de rapita si in iarba grasa (Portulaca oleracea) folosita ca salata. Nu putem exclude consumul la masa a 1-2 pahare de vin rosu pe zi (nu mai mult) care previne aparitia BA si a altor boli mentale prin reducerea incidentei afectiunilor psihice si neurologice.
In plus, vinul rosu are un continut ridicat de antioxidanti (ex. flavonoide).
In regimul de alimentatie la persoanele in varsta de peste 60-65 de ani se va asigura plafonul necesar de vitamina B9 (acid folic), existent in legume verzi (spanac, salata, stevie, patrunjel, ceapa verde, broccoli, papadie), precum si in porumb, ficat de pui si de vita. Aceasta vitamina intervine in sinteza mai multor neuro-transmitatori si participa la buna functionare a creierului.
Se exclud din alimentatie carnea de porc, grasimile animale, cafeaua, bauturile alcoolice in exces, berea, zaharul alb si produsele zaharoase, precum si adausurile de excitante, coloranti chimici si stabilizatori care pot provoca pierderi de memorie, autism si BA. Chiar si painea alba ar trebui sa fie inlocuita cu paine neagra, de secara sau graham.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 15 februarie 2010.