Vezica biliara, numita colecist, este o anexa a ficatului, cu o capacitate de numai 30-50 ml, ce indeplineste un mare rol fiziologic, asigurand tranzitia sucului biliar (bila, fierea) care este secretat, in flux continuu, de anumite celule specializate din ficat. Bila se colecteaza intr-o retea de canale intrahepatice, dirijate spre canalul hepatic central, apoi in canalul cistic si in vezica biliara, ca organ de colectare si concentrare a sucului biliar. Din vezica, bila este transmisa prin canalul coledoc in duoden (prima portiune a intestinului subtire) unde exercita un rol deosebit de important in digerarea grasimilor si a vitaminelor.

Intr-un organism sanatos, fierea este de culoare galbena, alcalina si neiritabila, cu o consistenta fluida sau usor vascoasa. In intervalul dintre mese, fierea se acumuleaza in vezica intrucat sfincterul Oddi este inchis iar musculatura vezicii este relaxata.

Intr-un organism bolnav, cu un inalt grad de intoxicare, fierea devine verde-inchis, aproape neagra si are actiune acida si coroziva asupra tesuturilor. In aceasta stare nu se mai scurge spre duoden, se blocheaza pe canale si provoaca inflamarea ficatului, a vezicii biliare si arsuri in intestine. Colecistul prezinta boli la fel de agravante si de dureroase ca si ficatul, cuprinzand o gama foarte larga de afectiuni cum sunt: colecistita, angiocolita, litiaza biliara si dischinezia biliara.

(clic pe denumire pentru detalii)

Colecistitele

Angiocolitele

Calculoza biliara

Dischinezia biliara

* * * * * 

Respectand cu seriozitate tratamentele recomandate se vor reduce, in mod substantial, cazurile de imbolnaviri ale colecistului si tot mai putin persoane vor acuza dureri violente care le trimit, cu prea multa graba, spre interventiile chirurgicale. de cele mai multe ori, amputarea vezicii biliare este urmata de hepatomegalie, cu dureri pe tot restul vietii.