Articol publicat in ziarul Evenimentul din 07.06.2003.
Ulcerul varicos este o complicatie a varicelor, care provoaca ulceratii greu vindecabile. Fie ca este datorat varicelor, cea mai frecventa dintre cauzele aparitiei lui, fie ca este vorba doar de tulburari circulatorii arteriale si arteriovenoase, localizarea sa preferentiala este in zona gleznelor ori in treimea inferioara a gambelor. Ulceratia este adinca, avind marginile tari si secreta un lichid clar, uneori amestecat cu singe sau puroi, in cazul unei suprainfectari cu microbi. In aceasta situatie, pielea din jur se inroseste, rana devine dureroasa si are tendinta sa se mareasca.
Alantoina din tataneasa reface tesuturile distruse
Tratamentul ulcerului varicos este de lunga durata, reusita fiind conditionata de vindecarea tulburarilor circulatorii care favorizeaza persistenta ulceratiei. Foarte important in vindecare este si regimul alimentar al bolnavului, care trebuie sa fie unul predominant vegetarian, fara carne, grasimi animale si conserve. Se va pune accentul pe cura cu suc de orz verde, cite 50 ml de 3 ori pe zi. Pe linga tratamentul prescris de catre medic, este bine sa se incerce si un tratament cu remedii naturale.
Cea mai utilizata planta in vindecarea ulcerului varicos este tataneasa – Symphitum officinale. Se beau 2-3 ceaiuri/zi dintr-un decoct (fiertura 20-30 de minute) preparat cu 1 lingurita de radacina, macinata si uscata, la 250 ml apa. Se poate utiliza si sub forma de tinctura, din 20 g radacina maruntita la 100 ml alcool de 70°. Se lasa la macerat 8 zile. Tinctura se poate folosi si pentru badijonari pe ulcer. Ceaiul concentrat din radacina de tataneasa este bun la bai locale si comprese.
Dupa cum ne-a spus dl prof. univ. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie, “in contact cu apa calda, radacina de tataneasa pune in libertate substante organice cu rol important in vindecarea ulcerului varicos: tanin cu actiune astringenta, mucilagii care formeaza cu apa solutii coloidale viscoase si aderente ce protejeaza mucoasele si alantoina – o substanta cu rol important in epitelizarea si refacerea tesuturilor distruse”.
Un amestec de plante dovedit eficient in fitoterapie pentru tratarea ulcerului varicos este din tataneasa (30 g), salvie (20 g), urzica (10 g), papadie (20 g) si coada calului (20 g). Se pune 1 lingurita cu virf din acest amestec la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza 2 minute si se beau cite 2 cani pe zi, cu putina tinctura suedeza. In paralel cu utilizarea acestei infuzii se face dusul rece al membrelor inferioare, o data pe zi, apoi se fac spalaturi locale cu infuzie din amestec de galbenele, pelin, salvie, patlagina, sunatoare, cimbrisor, trifoi rosu, brustur, tataneasa, coada calului, limba ciinelui si decoct din coaja de stejar. Dupa s-a facut toaleta ulcerului, se aplica in strat subtire alifie din ceara si tataneasa. Din aceeasi infuzie se aplica pe ulcer comprese. Efecte benefice au si compresele cu suc din radacina de tataneasa, care se tin 1 ora pe zi.
Comprese cu infuzie din muguri de plop negru
Fructele de maces contin vitamina P, care contribuie la “mentinerea permeabilitatii si elasticitatii vaselor capilare, normalizind circulatia singelui la acest nivel”. Din macese se prepara infuzie sau decoct din 2 linguri de fructe maruntite la 1/2 l de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile.
O alta planta care contribuie la dilatarea vaselor periferice, mareste permeabilitatea acestora si ajuta la inlaturarea vasoconstrictiei este sulfina. Se prepara infuzie din 1 lingurita planta la cana cu apa si se beau 1-2 cani de ceai pe zi.
Cu bune rezultate in normalizarea circulatiei singelui se intrebuinteaza papadia (frunze si radacina). Se face infuzie din 1-2 lingurite la o cana cu apa si se beau 2-3 cani pe zi.
In tratamentul extern, avind efecte la fel de bune ca si radacina de tataneasa, se mai folosesc si compresele cu infuzie din mugurii de plop negru, 2 linguri la 300 ml apa: “Mugurii de plop negru contin rezine, ceara, tanin si alte substante cu caracter fenolic ce se dizolva in apa calda formind solutii viscoase, cleioase si aderente, care dau infuziei proprietati antiseptice, cicatrizante, antiinflamatoare si de protectie a ulcerului”. Aceste comprese se vor schimba zilnic, sub supravegherea medicului, dupa care, pina la vindecarea ulcerului se aplica unguent din flori de galbenele.