INTREBARE – Maria G., Bucuresti:
„Baietelul meu de 9 ani nu doarme bine noaptea. As vrea sa stiu daca infuziile din flori de tei l-ar putea ajuta in vreun fel. Va multumesc.“
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Principalele proprietati terapeutice care ridica valoarea medicinala a florilor de tei sunt: neurosedative, intaritoare, emoliente, expectorante, sudorifice, decongestive, spasmolitice, hipotensive. La copiii agresivi, nervosi si bolnavi de insomnie, cel mai bun remediu consta dintr-o baie calda, la 35-37 grade C, facuta timp de 15-20 de minute, in care se toarna trei litri de infuzie cu 500 g flori uscate de tei.
Pentru persoanele cu insomnii si hiperexcitabilitate nervoasa se aduc in dormitor cateva ramuri inflorite de tei sau se umple perna cu flori de tei, asigurandu-se un somn linistit si odihnitor. Inainte de culcare este indicat sa se ia o lingura cu macerat din flori de tei in miere de albine, care ajuta la echilibrarea starii nervoase, astfel ca in ziua urmatoare se va asigura o dozare constienta a eforturilor fizice si intelectuale.
Ceaiul de tei este nelipsit din tratamentul bolilor cardiovasculare, mai ales in hipertensiune arteriala, palpitatii si extrasistole. Prin efectul de fluidizare a sangelui actioneaza benefic in ateroscleroza coronariana si in circulatia periferica (flebite, tromboze, embolii). Apoi, florile de tei intra si in tratamentul afectiunilor pulmonare, respectiv stari gripale, tuse cronica si convulsiva, raceli, bronsite, astm bronsic, catar pulmonar, cu efect in eliminarea secretiilor bronsice. Urmeaza afectiunile sistemului nervos, cu stari de nervozitate, tensiune psihica, isterie, oboseala, emotivitate, depresie psihica cu anxietate, agitatie nocturna, insomnii, ameteli, migrene, dureri de cap pana la alergii, prurit, epilepsie si boala Parkinson.
In afectiunile digestive, infuzia din flori de tei este foarte utila in colecistite, dischinezie biliara, indigestii, tonifierea stomacului, constipatii, intoxicatii si hemoroizi. Sub forma de gargara sau inhalatii zilnice cu infuzii din flori de tei se utilizeaza cu succes in stomatite, amigdalite, faringite si laringite.
In cosmetica, produsele terapeutice preparate cu flori de tei sunt utilizate pentru combaterea ridurilor fetei, a cearcanelor la ochi si in stimularea cresterii parului. La persoanele sanatoase, florile de tei argintiu sunt preferate ca aliment, preparand un ceai aromat si placut la gust, inlocuind, partial, atat ceaiul chinezesc, cat si alte produse aromatice de import.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 21 aprilie 2010.