Este o boala parazitara produsa prin infestarea cu Ascaris lumbricoides (limbrici), un vierme rotund, alungit, alb si nesegmentat, asemenea unei rame. Boala este foarte frecventa la copii intre 3-15 ani si se transmite usor prin ingerarea oualor de parazit o data cu fructele si zarzavaturile contaminate si nespalate.

Parazitul traieste in intestinul subtire in numar mare (50-100) de unde trece in ficat, inima, plamani si in gura. Prin scaun, ouale sunt eliminate in exterior si ajung in apa (fantani, paraie, rauri) sau pe pamant de unde devine sursa de infestare pentru om, prin apa de baut, fructe si legume nespalate si in timpul jocurilor. Din gura, ouale sunt eliminate prin tuse sau ajung din nou in intestin unde se dezvolta pana la stadiul adult timp de circa 2 luni.

Manifestarea bolii consta din dureri abdominale difuze, constipatie sau diaree puternica cu dizenterie, varsaturi, mancarimi anale si nazale, tuse, senzatie de sufocare, bronsita, oboseala, dureri de cap, anemie, scaderea atentiei si a memoriei, alterarea starii generale si slabire rapida.

Cazurile dramatice apar cand parazitul intra in trahee determinand asfixia, sau cand trece in canalul coledoc si in pancreas provocand icterul si pancreatita sau cand se aglomereaza in intestin sub forma de ghem provocand ocluzie intestinala. Sunt posibile si alte imbolnaviri grave (apendicita, peritonita), ceea ce impune urgenta examenului coprologic.

La copii poate provoca accidente nervoase, reactii meningiene, hemipareze, hemiplegii si scaderea atentiei si a memoriei.

Tratamentul naturist

Se face cu ulei de ricin si cu ceaiuri de coriandru (fructe), siminichie, musetel (flori), coada-soricelului (flori), pelin (herba), tintaura (herba), ghintura (radacini), iarba mare (radacini), valeriana (radacini), macese (fructe).

Se pot consuma si tincturi din ghintura, schinduf, arnica, pelin, lemn dulce, ceapa, anason, luate dimineata, in amestec cu putin magiun de prune.

Pentru eliminarea parazitilor se recomanda un amestec din seminte decojite de dovleac, seminte de anason si fructe de maces in miere de albine, frunze de leurda si macris iepuresc, bulbi de ceapa si usturoi, tocati si macerati timp de 12 ore, din care se bea extractul (cate 50 ml la intervale de 30 minute) timp de 3 zile consecutiv.

Regimul alimentar

Introduce o dieta crudivora, depurativa, timp de 3-4 zile consecutiv si cure de sucuri de zarzavaturi si fructe proaspete (afine, lamai, prune).

Pentru a evita raspandirea bolii se iau masuri individuale si colective de protectie a populatiei (closete igienice, pastrarea mainilor curate, spalarea legumelor si fructelor consumate in stare cruda, fierberea apei inainte de consum si combaterea mustelor si a tantarilor). Se interzice consumul apei din lacuri, balti si fantani nesigure si se va evita poluarea solului pe terenuri plasate in amonte de sursele de apa potabila.