SILYBUM MABIANUM Gaertn., sin. CARDUUS MARIANUS L.

Familia Compositae 

Alte denumiri populare: silibel, scaiul Sf. Marii, ciulinul Mariei, broasca, scaiul pestrit, argintica de gradina, buruiana armurarii.

Descriere

Planta erbacee, anuala sau bienala, cu tulpina erecta, ramificata, inalta pana la 1,5 m. Frunzele sunt alungit-ovale, mari, glabre, patate cu alb in lungul nervurilor (marmoraj laptos) care se termina cu un ghimpe lung. Florile sunt tubuloase, rosii, grupate in inflorescente. Fructele sunt achene cilindrice, netede, brun-cenusii, cu papus.

Inflorirea are loc in lunile iulie-august. 

Raspandire

Planta are originea in zona Marii Mediterane si se cultiva in Europa pana in Asia Centrala. In Romania creste pe terenuri pietroase si locuri necultivate si poate fi cultivata in Sudul tarii. 

Organe utiIizate: Fructus Cardui Mariae – fructe. 

Recoltarea

Se executa la maturitatea fructelor in luna septembrie, dimineata, pe soare. Uscarea se face in aer liber sau in incaperi aerisite, se treiera si se da la selector. 

Proprietati terapeutice

v      hepatoprotectoare, coleretice, colagoge, tonic-amare, laxative, antioxidante, hemostatice; 

v      tonic-cardiace, hipertensive;            

v      diuretice, pectorale, febrifuge. 

Actiuni specifice

v      boli ale aparatului digestiv: tratament utilizat din timpul Iui HIERONYMUS BOSCH (1596) avand actiune in hepatita cronica si acuta, ciroze, icter, insuficienta hepatica la nivelul lobului stang al ficatulul, inflamarea cronica a flcatului, protejeaza ficatul prin actiune asupra hepatocitelor, impiedica depunerea grasimilor in ficat, combate litiaza biliara, stimuleaza digestia in dispepsii, elimina substantele hepato-toxice (alcool, toxine alimentare, unele medicamente de sinteza chimica), voma, constipatie, hemoroizi, intoxicatii alimentare cu ciuperci otravitoare (amanitina, foloidina);           

v      boli cardiace: insuficienta cardiaca, hipotensiune;           

v      boli renale: insuficienta renala, menoragii;           

v      boli ale sistemului nervos: surmenaj intelectual, rau de mare, avion si autoturism la hipertensivi, migrene;           

v      alte afectiuni: alcoolism, hemoragii interne, sangerari nazale, varice, pleurezie, dureri de splina, urticanii anafilactice.           

Forme de utilizare

v      lnfuzie din 1 lingurita de fructe uscate si macinte la 200 ml de apa clocotita; se infuzeaza, acoperit, 5 minute, se strecoara si se ia cate o Iingura la intervale de o ora.           

v      Decoct din 1 lingurita de fructe macinate Ia 250 ml de apa rece; se fierbe 5 minute, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau 1-2 ceaiuri caldute, fractionate in 4-5 reprize, in caz de hemoragii interne (fibrom, cancer uterin), hemoroizi sangerande, urinare cu sange, hemoragii nazale.           

v      lnfuzie din 1 lingurita de amestec, in parti egale, de Silybum + Cynara + Centaunium + Pimpinella + Glycyrrhiza + Rosmarinus la 250 ml de apa clocotita; se infuzeaza 5 minute, se strecoara si se beau 1-2 ceaiuri pe zi.           

v      Infuzie din 30 g de frunze uscate si maruntite la 1 litru de apa clocotita; se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau 3 ceaiuri pe zi.           

v      Pulbere din fructe macinate, din care se iau 1-2 g pe zi, in 2 reprize, cu 30 de minute inainte de mesele de pranz si de seara.           

v      Produse farmaceutice din Silybum: Regalon, Silimarina, Lenogal.