INTREBARE – Sanda C., Oradea:
„Am 45 de ani si am fost diagnosticata, de curand, cu neurastenie. Ce pot face pentru a scapa de aceasta stare?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:

Regimul de viata impune, mai intai, o activitate ordonata, cu respectarea orelor de munca, odihna si somn. In plus, se vor elimina cauzele care au declansat si intretinut boala, respectiv starile de surescitare nervoasa, socuri legate de inactivitatea profesionala (somaj), neintelegeri cu vecinii si colegii de serviciu, necazuri familiare, stres permanentizat, surmenaj fizic, stari depresive, munca intelectuala pana seara tarziu, dormitul intr-o incapere supraincalzita, cu pijama prea groasa, aer viciat, lumina si zgomote. Se va renunta la consumul de barbiturice, care pot cauza nevroze cronice. In unele cazuri mai grave se impune schimbarea genului de munca, a colectivului si a locului de activitate zilnica.

Relaxarea corpului se realizeaza prin bai generale (de trei ori pe saptamana), dus scotian cu temperaturi alternative (calde si reci), comprese cu otet de mere amestecat cu hrean ras si bitter suedez puse pe frunte, tample si ceafa. Dimineata este eficient mersul descult, prin iarba umeda (cate 3 minute pe zi de 3-4 ori pe saptamana), apoi o cura de aer curat, cu gimnastica respiratorie, plimbari zilnice, jogging, mers cu bicicleta si practicarea unor sporturi adecvate varstei.

Inainte de culcare se face un masaj pe degetele de la maini si picioare (cate 5 minute in fiecare seara), pentru a alunga insomnia. In dormitor sunt benefice arome de uleiuri eterice naturale (rozmarin, lavanda, busuioc, anason). Persoanele nevrotice isi vor umple ziua cu activitati placute (pictura, sculptura, auditii muzicale, confectionarea de produse de artizanat, impletituri, broderii, gradinarit). In familie se va instala o atmosfera de calm, blandete si buna intelegere cu bolnavul.

In nevroze cu somnolenta si depresii psihice sunt indicate statiuni cu ape sulfuroase, Olanesti, Govora, Calimanesti, Caciulata, Borsec, Tusnad, Covasna, Sovata, Voineasa, Stana-de-Vale, Malnas, Felix, Slanic-Moldova si Vatra Dornei. Tratamentul se completeaza cu magnetodiaflux (excitatii ritmice si aritmice), electricitate statica prin bai sau dusuri, ionizari cu sulfat de magneziu si clorura de calciu.

Regimul alimentar recomanda, in general, o cura de dezintoxicare cu cruditati si sucuri naturale, care contin alimente bogate in vitamine si oligoelemente. Urmeaza o perioada cu consum de alimente dovedite a avea efecte terapeutice: lapte cu fulgi de ovaz sau cu grau germinat, iaurt, salata, spanac, patrunjel, usturoi, ceapa tocata cu miere, dovleac, caise, mere, pere, gutui. Sunt interzise: mancaruri grele, carne si grasimi animale, alcool, tutun, cafea, cacao. Mesele zilnice vor fi mai dese si reduse in volum, iar seara se va evita o masa copioasa, bogata in alimente prea greu de digerat, luata chiar inainte de culcare.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 03 martie 2010.