Angiocolitele sunt inflamatii acute ale cailor biliare din interiorul si din afara ficatului, datorita unor toxiinfectii alimentare cu colibacili, enterococi, stafilococi, salmonele si germeni anaerobi. Pe cale netoxica, inflamatia este provocata de litiaza biliara, dischinezia biliara, cancerul cailor biliare, boli pancreatice si intestinale sau lovituri locale.

Simptomele bolii constau din: hepatomegalie (ficat marit, moale si sensibil la apasare), subicter moderat, greata, varsaturi, diaree, anorexie, febra cu oscilatii mari pana la 40ºC, frisoane prelungite si intense, tahicardie, splenomegalie, stare generala alterata, cu somnolenta si posibile hemoragii interne.

Complicatiile mai frecvente sunt: hepatita cronica, ciroza biliara, abcese hepatice si subhepatice, peritonite generalizate sau inchistate si chiar septicemie. La analize se constata cresterea procentului de bilirubina din urina, concomitent cu instalarea oliguriei, ca semne de agravare a bolii. Durata afectiunii cu dureri violente poate ajunge la 1-3 saptamani.

Tratamentul fitoterapeutic

Se face cu infuzii din frunze de frasin, decocturi din radacini de cicoare si scoarta de crusin.

Regimul alimentar

In faza acuta se recomanda o dieta absolut hidrica cu supe de zarzavat strecurat, compoturi, sucuri de fructe, oranjade, si apa potabila. Treptat, se continua cu lapte amestecat cu ceai, piure de legume, fructe coapte si rase, cartofi fierti, buiscuiti si paine prajita.

Regimul de viata

Este absolut obligatoriu repausul la pat in timpul crizelor si aplicarea unei pungi cu gheata in zona ficatului si a vezicii biliare.

Hidroterapia

Pe abdomenul superior se aplica parafina calda sau termofor.