De la anghinare (Cynara scolymus) se folosesc frunzele, care contin cinarina, polifenoli, derivati flavonici, un principiu amar, insulina, saruri de potasiu si magneziu.

Dupa cum ne-a spus domnul prof. dr. Constantin Milică, doctor in fiziologie vegetala, specialist in fitoterapie, din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracterizeaza prin “efecte sigure asupra bolilor de ficat si rinichi, avind proprietatea de a mari secretia biliara si diureza, reglind, in acelasi timp, procesul de formare a colesterolului”. Paralel cu aceste efecte, ceaiul de anghinare are si insusirea de a diminua zaharul din singe, dind bune rezultate in unele forme de diabet. Actiunea antidiabetica se datoreaza unei oxidaze.

Ca diuretic, ceaiul de anghinare se recomanda in nefritele acute si cronice, deoarece mareste volumul de urina si favorizeaza eliminarea ureei si a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor. Datorita eliminarii de toxine, se observa efecte favorabile in tratarea urticariilor si a diferitelor forme de prurit (mincarime).

Bune rezultate da ceaiul de anghinare si in bolile tubului digestiv, manifestate prin constipatie, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, colite si lipsa poftei de mincare. Acest ceai este un bun adjuvant in unele afectiuni ale inimii, care se manifesta prin hipertensiune, ateroscleroza si angina pectorala.

Pentru a prepara ceaiul de anghinare, se pune intr-un vas o lingura de frunze, uscate si maruntite, care se oparesc cu 500 ml apa clocotita. Dupa racire, lichidul se strecoara si se indulceste cu zaharina sau miere de albine poliflora. O parte din ceai se bea dimineata, pe stomacul gol, dupa care bolnavul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul cantitatii de ceai se bea in cursul zilei, inaintea meselor principale.

Domnul prof. Milică spune ca este bine ca tratamentul cu anghinare sa se faca progresiv, incepind cu doze mici, in primele zile, care apoi sa creasca treptat. Tratamentul poate dura 20-30 de zile, urmat de o luna de pauza, dupa care se poate relua.

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 20.02.2003.