Articol publicat in ziarul Evenimentul din 15.06.2006.

Tincturile au un efect benefic mult mai puternic decît alte forme de utilizare a plantelor medicinale – infuzii sau decocturi (fierturi). Aceasta pentru că utilizarea tincturilor este foarte apropiată de homeopatie – o altă metodă recunoscută, acceptată şi practicată în medicină. Mai mult, faţă de infuzii şi decocturi, tincturile extrag şi păstrează mult mai bine principiile active terapeutic din plante.

Dl prof.univ.dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, ne-a oferit reţeta unui remediu preparat numai din tincturi, care s-a dovedit foarte eficient în tratarea suferinzilor de dischinezie biliară: 1/2 lingură tinctură de rostopască, 1/2 lingură tinctură de anghinare, o lingură tinctură de sovarv (Origanum vulgare) şi 1/2 litru de apă. Se bea jumătate de pahar, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Remediul nu se ţine în soare sau la căldură şi se pregăteşte o dată la 2 zile. Cura poate să dureze pînă la vindecare.

Pentru a obţine acest amestec, trebuie să ştim mai întîi cum se prepară tincturile. Modul de prelucrare şi reţeta sînt la fel pentru fiecare plantă în parte. Se macină planta uscată cu rîşniţa de cafea. În jumătate de litru de ţuică tare, palincă sau alcool de 75º (2 părţi alcool alimentar de 96º şi o parte apă) se pun 10 linguri de pulbere proaspăt măcinată. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitîndu-se zilnic vasul de macerare, apoi se stoarce, se filtrează şi se toarnă în sticluţe închise la culoare. Se păstrează la frigider şi, din două în două zile, se umblă la ele pentru a se prepara remediul propriu-zis.