Articol publicat in ziarul Evenimentul din 08.05.2003.
Dupa cum ne-a spus dl prof. univ. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie, tincturile au un efect benefic deosebit in tratarea tuturor bolilor. “Utilizarea tincturilor este foarte apropiata de homeopatie – o alta metoda recunoscuta, acceptata si practicata in medicina. Mai mult, fata de infuzii si decocturi, tincturile extrag si pastreaza mult mai bine principiile active terapeutic din plante”, spune dl Milica. Acesta ne-a oferit reteta unui remediu preparat numai din tincturi, care s-a dovedit foarte eficient in cazurile de dischinezie biliara: 1/2 lingura tinctura de rostopasca, 1/2 lingura tinctura de anghinare, o lingura tinctura de sovarf (Origanum vulgare) si 1/2 litru de apa. Se bea jumatate de pahar, pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa. Remediul nu se tine in soare sau la caldura si se pregateste o data la 2 zile. Cura poate sa dureze pina la vindecare.
Pentru a obtine acest amestec, trebuie sa stim mai intii cum se prepara tincturile. Modul de prelucrare si reteta sint la fel pentru fiecare planta in parte. Se macina planta uscata cu risnita de cafea. In jumatate de litru de tuica tare, palinca sau alcool de 75° (2 parti alcool alimentar de 96° si o parte apa) se pun 10 linguri de pulbere proaspat macinata. Se lasa la macerat timp de 10 zile, agitindu-se zilnic vasul de macerare, apoi se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute inchise la culoare. Se pastreaza la frigider si, din doua in doua zile, se umbla la ele pentru a se prepara remediul propriu-zis.