Se foloseste radacina de brusture, uscata si maruntita (20 g), scoarta de dracila (50 g), rostopasca (10 g), frunze de anghinare (30 g), sunatoare (30 g), radacini de papadie (30 g), trei frati patati (20 g) si matase de porumb (50 g).
Se prepara decoct din 10 g amestec la 250 ml apa. Se fierbe timp de 10 minute, se lasa vasul acoperit 15 minute, se strecoara si se beau 2-4 ceaiuri pe zi, cu 20-30 de minute inaintea meselor principale.
Dupa cum ne-a spus domnul prof. dr. Constantin Milică, specialist in fitoterapie, cel care ne-a oferit aceasta reteta, inainte de a se consuma ceaiul, se iau 2-3 linguri de ulei de masline sau de floarea soarelui, in care s-au pus circa 20-30 de picaturi de ulei de menta.
Cand calculii s-au redus la circa 5 mm in diametru, se adauga la reteta si turita mare (Agrimonia eupatoria) si se continua tratamentul inca 1-2 luni, pina la eliminarea totala a pietrelor si nisipului.
Articol publicat in ziarul Evenimentul din 30.01.2003.