Articol publicat in ziarul Lumina din 23.03.2008.

Este greşit să se considere celulita drept un moft al femeilor cochete, preocupate de aspectele estetice ale corpului. Apariţia celulitei ar trebui privită şi ca o consecinţă a unor tulburări primare în metabolismul organismului, cu urmări ce pot agrava, treptat, starea generală de sănătate, mai ales la persoanele supraponderale.

Afecţiunea poate fi constatată la circa 70-80 % dintre femeile de peste 18 ani, atât la cele obeze, cât şi la cele suple care, din comoditate, evită să facă mişcare, cu un minimum de efort fizic. Apare, mai ales, în perioadele „exploziilor hormonale“, respectiv la vârsta pubertăţii (12%), la consumul de anticoncepţionale (25%), în timpul şi după sarcină (20%) şi la menopauză (25%).

Ca afecţiune maladivă, celulita a fost descrisă, prima dată, de un medic francez din Lyon. Se manifestă printr-o deformare inestetică a pielii, cu edeme şi umflături ale straturilor superficiale şi profunde ale pielii, cauzate de formarea de conglomerate (micronoduli) pline cu apă şi un anumit tip de grăsime, cu structură alveolară. Aceste conglomerate, la început dure, şi apoi moi, dau pielii aspectul de gropiţe şi moviliţe, asemenea cojilor de portocală (comparaţia a fost făcută în Suedia, cu 150 de ani în urmă, şi preluată de francezi sub denumirea de „peau dâorange“). Ca aspect, nu trebuie să fie confundată cu vergeturile (dungi alb-roze pe piele), care apar la slăbirile bruşte, în zona unde au existat grăsimi.

La început, celulita se localizează pe pulpe, coapse şi fese, dar, treptat, avansează spre braţe, umeri, ceafă şi abdomenul inferior. În cazul când celulita coboară de la coapse spre genunchi, glezne şi laba piciorului este un indiciu al unei proaste circulaţii sanguine.

Factorii care favorizează apariţia bolii:

– dereglări hormonale şi glandulare (exces de foliculină, disfuncţii ovariene şi ale suprarenalelor), mai ales la pubertate şi după declanşarea menopauzei, având un posibil caracter ereditar;

– alimentaţie greşită cu exces de grăsimi animale, glucide, conservanţi şi aditivi alimentari, tutun, cafea, alcool, care provoacă acumularea unor deşeuri metabolice toxice;

– stil de viaţă sedentar, cu stat prelungit în picioare sau pe scaun, fără un minim de efort prin mişcare şi gimnastică;

– stres zilnic şi stări nevrotice care provoacă o hipersecreţie de hormoni;

– abuz de medicamente chimice (diuretice sau laxative) şi de pastile anticoncepţionale;

– îmbătrânirea prematură a pielii.

Retenţia apei indică un colesterol mărit

Treptat, pielea devine sensibilă şi dureroasă la atingere, prezintă pete roz-violacee la nivelul gleznelor şi gambelor. Pacienta acuză răceli frecvente, dureri de articulaţii, dureri de cap, apatie, somnolenţă sau nervozitate. Se atrage atenţia că retenţia apoasă cu exces de lichid limfatic hidro-salin şi acumularea de toxine în stratul subcutant indică un plafon ridicat al colesterolului din sânge, o deficienţă a circulaţiei periferice (ateroscleroză coronariană, arterită, trombo-flebită) şi o reducere a fluxului sanguin la nivelul rinichilor. La bărbaţi, celulita apare mult mai rar şi este localizată pe abdomen şi piept.

Masaje uşoare cu preparate din plante

În tratamente externe, sunt deosebit de eficiente masajele cu extracte vegetale, uleiuri sau unguente pe zona corpului unde există celulita. Pe lângă frecţii sunt indicate comprese, cataplasme şi băi generale sau locale. Primele masaje uşoare se fac cu extracte, tincturi şi oţeturi din coada calului, muşeţel, salvie, rozmarin, păpădie şi coada şoricelului, luate separat, sau cu o loţiune anticelulitică complexă, preparată cu amestec din fructe de ienupăr (30 g), herba de trei fraţi pătaţi (20 g) şi creţuşcă (20 g), frunze de salvie (10 g) şi flori de soc (10 g). Acest amestec se macerează timp de 15 zile în 700 ml alcool 450, se filtrează, se păstrează în sticle închise ermetic şi se aplică zilnic, pe zonele cu celulită, mai ales după băi.

În continuare se fac masaje mai energice cu uleiuri din flori de muşeţel şi arnică, rădăcini de ghimbir, frunze de pin şi Gingko biloba, herba de iederă şi lemn câinesc, seminţe de struguri, caise sau migdale.

Unguente recomandate

Unguentele anticelulitice se prepară din iederă, şovârv, creţuşcă şi gălbenele, încorporate într-un substrat lipidic (lanolină, untură), având proprietăţi nutritive, revitalizante şi antiseptice, cu efecte directe în eliminarea pachetelor de grăsime. de remarcat eficienţa preparatelor din ghimbir, iederă, lavandă, creţuşcă şi ienupăr care reduc stratul de grăsime de sub piele, accelerează arderea lipidelor, elimină surplusul de apă, stimulează circulaţia sângelui în zona afectată şi calmează eventualele dureri. Pe ansamblu, contribuie la destinderea tegumentelor şi redarea supleţii şi elasticităţii pielii.

După masaje este indicat să se aplice comprese sau cataplasme locale cu decoct din frunze de iederă, viţă de vie sau soc, herba şi rădăcini de creţuşcă, cartofi raşi, seminţe de castan sălbatic (de 2 ori pe zi timp de 3 săptămâni), având rol de stimulare a circulaţiei sanguine şi de protejare a reţelei vaselor capilare.

La intervale de 3 zile, se pot face băi locale sau generale cu decoct din frunze proaspete de iederă (500 g la 3 litri apă se fierbe timp de 5 minute) sau din herba uscată şi mărunţită de creţuşcă, muşeţel sau coada şoricelului (200 g la 3 litri de apă cu fierbere timp de 20 minute); se adaugă la apa din cadă şi se face baia timp de 15-20 minute, cu masaj continuu sub apă pe locurile celulitice.

Tratamente pentru uz intern:

– infuzii din plante luate separat cu frunze uscate de anghinare, frunze de frasin, frunze de coacăz negru, frunze de urzică, herba de creţuşcă, rădăcini de păpădie şi rădăcini de mărar; din aceste infuzii (preparate cu 1 linguriţă la 200 ml apă clocotită) se beau câte 2 căni pe zi, timp de 45 de zile ;

– decocturi din plante luate separat cu herba de coada calului (cu efecte diuretice), frunze de viţă, frunze de praz, rădăcini de brusture şi cozi de cireşe (câte 5-10 grame la 200 ml apă, care se fierb 10-15 minute); se beau câte 3 ceaiuri pe zi, de preferat între mese. Acestea au efecte diuretice şi depurative contribuind la eliminarea toxinelor din organism şi a apei reţinută în ţesuturi;

– tinctură din frunze de Gingko biloba cu rol de activare a microcirculaţiei sanguine şi decongestionarea ţesuturilor de excesul de toxine şi lichide;

– decoct din amestec cu herba de anghinare, mătase de porumb, petale de trandafir şi cozi de cireşe (în părţi egale), din care se beau câte 2-3 căni pe zi;

– decoct din amestec cu herba de păpădie şi coada calului, flori de soc, frunze de mesteacăn, coajă de cruşin (în părţi egale) preparat din 1 lingură la 250 ml apă; se fierbe 2-3 minute, se infuzează acoperit 5-10 minute şi se beau 2-3 căni neîndulcite pe zi, între mese, timp de 2-3 luni.

Controlaţi-vă cu stricteţe hrana!

Pentru a avea reuşită în eliminarea celulitei se impune o dietă echilibrată, strict controlată, care poate contribui la îndepărtarea excesului de lichide, a grăsimilor, reziduurilor şi a toxinelor din organism. Dintre legume nu trebuie să lipsească tomate, fasole verde, salată, spanac, pătrunjel, mărar, castraveţi, ceapă, praz, ţelină, supe de varză şi varză fiartă. Nu pot fi neglijate sucul de sfeclă roşie care elimină grăsimile şi ajută în activitatea ficatului precum şi sucul de ţelină amestecat cu suc de morcov şi sfeclă. Acestea pot provoca o pierdere din greutate de 2-3 kg în 2 săptămâni. de asemenea, sunt foarte bune fructele cu un conţinut de glucide sub 10% (cireşe, vişine, piersici, caise, mere, gutui, lămâi, portocale, coacăze, căpşuni, fragi, zmeură), care se consumă în stare proaspătă sau prelucrate în sucuri, compoturi şi citronade fără zahăr.

Proteinele necesare organismului se asigură din peşte slab, lactate degresate, brânzeturi, ouă, carne slabă de vită sau pui, soia, nuci, alune neprăjite, seminţe de cereale integrale, grâu germinat etc.

Uleiurile vegetale păstrează pielea proaspătă

Uleiurile vegetale (din măsline, floarea soarelui şi dovleac, presate la rece) ajută la menţinerea elasticităţii pielii, iar acizii graşi din untura de peşte contribuie la descompunerea grăsimilor saturate care măresc colesterolul şi duc la formarea celulitei, în paralel cu complicaţiile cardiace, (ateroscleroză, hipertensiune arterială).

Cel mai simplu procedeu de combatere a celulitei şi cu acţiune rapidă în dispariţia edemelor este la îndemâna fiecărei gospodine, folosind cepe tăiate mărunt care se storc prin tifon curat şi se beau câte 3 ceşti de zeamă pe zi.

Persoanele care vor să scape de celulită vor consuma zilnic minimum 1,5 litri de apă potabilă. Se va evita apa minerală şi gazoasă care conţine multe săruri şi favorizează retenţia apei în ţesuturi. de altfel, dieta hipocalorică (1.500-1.700 calorii pe zi) va fi însoţită de un regim hiposodic care scade savoarea alimentelor şi reduce pofta de mâncare, cu efecte vizibile la femeile cu edeme la picioare. Pentru diminuarea poftei de mâncare se recomandă ca, înainte de masă, să se bea sucul de la o lămâie diluat într-un pahar de apă, cu sau fără îndulcire.

Renunţaţi să ronţăiţi gustări între mese!

Se vor evita consumurile de alimente prea mult procesate prin căldură, precum şi grăsimile animale, carnea de porc, pizza, pielea de la găină şi pui, mezelurile, pateurile, prăjelile, lactatele grase, aluaturile, pastele făinoase, prăjiturile rafinate, alcoolurile, cafeaua, îngheţata, băuturile acidulate şi dulci. Un sfat binevenit propune să se renunţe la obiceiul de a ronţăi între mese uscături amidonoase (sticks-uri, sărăţele, biscuiţi, chipsuri, fursecuri, prăjituri). Este dovedit că nicotina din tutun blochează circulaţia sanguină şi schimbul de substanţe la nivel celular, ducând la formarea celulitei.

Comprese calde cu sare de mare, pentru netezirea pielii

Pentru stimularea irigării sanguine şi netezirea pielii se folosesc intens comprese calde cu sare de mare (bogate în magneziu sau brom), geluri sau creme anticelulitice reducătoare şi unguente de termosudaţie care provoacă o transpiraţie abundentă, elimină apa reţinută în corp şi contribuie la arderea stratului adipos.

Bune rezultate s-au obţinut şi prin împachetările cu parafango (amestec de nămol marin, alge şi parafină) şi, mai obişnuit, cu parargil (amestec de argilă şi parafină pură). Tratamentul durează minimum 10 şedinţe (câte 3 pe săptămână), urmate de o şedinţă la 8-10 zile. Împachetările vor elimina celulita prin reducerea stratului adipos, eliminarea apei şi a toxinelor din corp, iar pielea devine elastică, moale şi netedă.

Procesul de eliminare a celulitei este de lungă durată şi necesită multă răbdare. Cu toate acestea considerăm că tratamentele naturiste aplicate corect şi cu perseverenţă vor duce, în mod sigur, la realizarea visului prin care femeile doresc să scape de formele în exces şi de aspectul neplăcut al pielii şi vor lepăda uşor „coaja de portocale“ din anumite zone ale corpului.

* Constantin I. Milică este profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Iaşi. Este specializat în fitoterapie şi tratează anual sute de persoane din toate colţurile ţării, prescriind pentru orice boală preparate complexe din plante pe care cel mai adesea le ignorăm. A salvat oameni cărora nu li se mai dădeau şanse de supravieţuire, preparatele fiind realizate în laborator, după metode ştiinţifice şi după atenta analiză a fiecărei afecţiuni în parte.