INTREBARE – Eleonora T., jud. Neamt:
„Mama mea, in varsta de 64 de ani, are dureri groaznice din cauza reumatismului. Am dori sa stim ce tratamente recomanda prof. Constantin Milică pentru astfel de bolnavi. Va multumim!“
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Bolnavii de reumatism trebuie sa evite frigul, umezeala, ceata si curentii de aer rece. Imbracamintea va fi calduroasa si comoda, potrivit sezonului, iar incaltamintea va fi din piele, cu toc normal si bot rotund. Se va evita, de asemenea, obezitatea, care favorizeaza instalarea unei invaliditati ireversibile. Se adopta un program zilnic de gimnastica medicala si la domiciliu, expunerea corpului la soare (plaja) si exercitii fizice in aer liber, cu miscari in limite normale de efort evitand, pe cat posibil, repausul prelungit in pat, care duce la anchilozarea oaselor. de asemenea, se iau unele masuri speciale, inclusiv reducerea consumului de glucide, pana la normalizarea greutatii corporale. Pacientii vor evita activitatile fizice intense care produc o uzura accentuata a articulatiilor afectate. In plus, poate dauna surmenajul intelectual, stresul si emotiile.
Pentru uz extern se folosesc compresele calde si frectiile pe locurile dureroase cu infuzii sau decocturi din: herba de papadie, sulfina, urzica alba; radacina de tataneasa, castane si usturoi, macerate in alcool si petrol; tinctura in alcool 70 grade cu muguri de plop negru, frunze de rozmarin, cimbrisor si traista-ciobanului, radacina rasa de telina si hrean, fructe de ardei rosu si ienupar si scoarta de salcie; uleiuri din fructe de ienupar, flori de musetel, cimbrisor, maghiran; alifii cu galbenele, tataneasa, sanziene, rasina sau venin de vipera. Toate acestea au efecte antiinflamatoare si de activare a circulatiei sangelui. Cataplasmele se fac cu hrean ras sau faina de mustar negru (in amestec cu apa fierbinte pana se obtine o pasta care se introduce intr-un saculet de panza si se aplica pe locul dureros).
In artroze se pun cataplasme cu varza cruda sau fiarta, foi de ceapa, praz sau usturoi, flori de camp, paie tocate de ovaz sau radacini proaspete de pedicuta. Baile generale sau locale se fac cu faina de mustar negru, decoct (3-4 litri) cu fructe de ienupar si castan, radacina de tataneasa, scoarta de salcie, muguri de pin, flori de camp, lavanda si galbenele, frunze de frasin, herba de salvie si rozmarin. Aceste plante, in totalitate sau partial, se toarna in apa de baie tinuta la temperatura de 37 grade C in care se sta circa 20 de minute.
La durerile de coxartroze si gonartroze se recomanda bai locale cu tulpini de tomate, frunze de coacaz negru, faina de mustar negru si sare de Baltatesti.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 20 martie 2010.