INTREBARE – Marcela D., Oradea:
“Am citit pe site-ul “Ziarului Lumina” mai multe articole referitoare la consumul de alcool si tutun. As dori sa stiu, mai detaliat, ce efecte au acestea asupra organismului. Va multumesc!”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Alcoolurile tari si tutunul, consumate in mod constant si in cantitati mari, afecteaza intreg organismul, provocand tulburari morfofunctionale neuroendocrine, cardiovasculare, renale, musculare si in special hepatice. Se produc tulburari complexe, cu scaderea capacitatii fizice si intelectuale si scaderea duratei de viata. Semnele clinice sunt, la inceput, moderate, ca: oboseala, ameteli, cefalee, insomnii, tulburari de echilibru, de memorie, dureri la mers fortat. Treptat, fenomenele se agraveaza, cu riscul aparitiei anginei pectorale si a infarctului de miocard, ramolismentul, hemoragia cerebrala, arteriopatia periferica a membrelor inferioare, pana la cangrena.

La femei, abuzul de alcool duce la deteriorarea pielii, prin vasodilatatie cutanata, pana la imbatranirea prematura a tenului, ce devine ofilit, ridat, zbarcit. Alcoolurile tari dauneaza asupra sistemului nervos, distrug trupul, memoria si creierul. Nu poate fi neglijat faptul ca alcoolul baga in ospiciu circa 40% dintre persoanele cu boli psihice, iar in inchisori – 30-40% dintre criminalii si delincventii juvenili.

Tutunul, prin substantele toxice pe care le contine, produce o uzura prematura si imbatranire precoce, fumatul fiind considerat una dintre cele mai periculoase toxicomanii, prin caracterul sau de masa. Daca fumatul incepe din perioada de crestere, produce o scadere in dezvoltarea corpului.

Trebuie sa retineti ca nu numai alcoolul si tutunul au efecte grave asupra organismului, ci si bauturile racoritoare sintetice, cu mult zahar si aditivi sintetici (E-uri). de aceea, este recomandata inlocuirea lor cu sucuri naturale, preparate in casa, eventual fara zahar. Cu mare efect se recomanda ca dimineata si seara sa se consume o limonada cu multa lamaie si cu 1-2 lingurite de miere.

Se va renunta treptat la cafea, pentru a fi inlocuita cu ceai verde sau alte bauturi naturiste energizante.

Respectarea acestor diete ar asigura o intinerire cu 10-15 ani, marind potentialul energetic, vitalitatea, pastrarea memoriei si rezistenta la boli. Sunt concludente statisticile care arata ca restrictiile calorice si controlul diurn al alimentatiei la japonezi reduc substantial mortalitatea in comparatie cu SUA, si anume de 16 ori la bolile cardiovasculare, de 5 ori la cancerele mamare si de 3 ori la cancerele de colon.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 3 iunie 2010.