Aerofagia

Este acumularea de gaze in stomac, peste limitele normale, in partea inferioara a esofagului, datorita obiceiului unor persoane de a inghiti aer in cursul meselor sau cand vorbesc. Ajuns in stomac, aerul preseaza asupra inimii si a diafragmei dand senzatia de “prea plin”, cu presiune in partea superioara a abdomenului, salivatie abundenta, balonari, greutate in respiratie, palpitatii, nod in gat, sughituri si jena in zona inimii. Boala poate fi un simptom al herniei hiatale, al ulcerului gastric sau al litiazei biliare. 

Balonarile

Numite si meteorism constau din acumulari excesive de gaze, atat in stomac cat si in intestine, ducand la dilatarea abdomenului, uneori cu dureri trecatoare sau persistente. Aerul este introdus in stomac prin inghitire, in special la fumatori, persoane nevrotice sau care mesteca gume si la cele care vorbesc mult in timpul mesei sau care consuma cantitati mari de lichide in timpul mesei (apa gazoasa, bere, must) si alimente bogate in glucide solubile si celuloza (ceapa, varza, legume pastai si unele fructe). Sugarii inghit aerul odata cu laptele, fie la supt fie la folosirea suzetei, ceea ce le provoaca dureri de stomac si varsaturi.

Persoanele balonate au dureri abdominale (colici), insomnie, indispozitie, rasuflare greoaie si stari de nervozitate. Cand cantitatea de gaze este prea mare apare o apasare spre plamani si inima (hernie hiatala), provocand tulburari de respiratie si dureri in zona toracelui. Treptat se declanseaza alte boli ca enterocolita, colecistita, pancreatita, indigestii, ocluzie intestinala si fermentatii intestinale.

Tratamentele fitoterapeutice

Includ folosirea plantelor cu proprietati carminative sau specii aromatice cu uleiuri eterice si taninuri care inhiba procesele fermentative: chimion, coriandru, marar, fenicul, maghiran, anason, cimbru, menta, musetel, angelica, busuioc, roinita, salvie, sovarv, ghimbir. Se fac infuzii sau decocturi care se beau caldute si neindulcite, cate 2-3 ceaiuri,  inainte de mese.

Reteta autorului: fenicul, coriandru, chimion, roinita, menta, sulfina, musetel, busuioc, cimbru, salvie.

Regimul alimentar

La bolnavii cu dureri abdominale se recomanda o cura de 5 zile cu legume (marar, patrunjel) si sucuri de fructe (gutui, portocale), la care se adauga suc de orz verde, suc de morcov si o lingura de carbune de tei. Inainte de mesele principale se vor mesteca 2 boabe de ienupar sau ½ lingurita fructe de anason.

Printre alimentele permise se recomanda : carne slaba fiarta, peste alb, paine alba, fasole verde, salata, spanac, bauturi neindulcite si negazoase. Se vor evita alimentele mai greu digerabile (fasole boabe, ridichi, mazare), paine neagra, produse fainoase de patiserie, condimente iuti sau alimentele care fermenteaza direct in stomac si intestine (lapte dulce, branzeturi, ceapa, varza, fructe crude). Se va reduce consumul de bauturi dulci si fermentate (bere, cidru), ape minerale gazoase, sifon, cafea, alcooluri tari si tutun.

Este bine ca bolnavul sa manance de 5-6 ori pe zi, la ore regulate, fara stari de stres si enervare. Se exclude cititul ziarelor in timpul mesei si  urmarirea programelor TV.

Regimul de viata

Implica aplicarea de comprese calde cu ceapa sau varza rasa, amestecate cu tarate si schimbate la intervale de 15 minute. Zilnic se recomanda o baie calda de sezut sau o cataplasma cu pulbere de carbune, aplicata pe abdomen cate o ora pe zi. In locul fumatului se vor face zilnic plimbari in aer liber si gimnastica respiratorie.

Bolnavul va purta imbracaminte lejera si bretele in loc de curea la pantaloni. Va evita emotiile puternice, oboseala, frigul sau arsita. Sunt indicate exercitiile fizice in aer liber sau practicarea unui sport relaxant (inot, mersul pe jos sau pe bicicleta).